Atunci când avem slăbiciuni sau ne îmbolnăvim, tindem să ne întrebăm care ar fi motivele care au dus la aceste stări, fără a ști că, probabil, cea mai mare vină o poartă modul de viață pe care îl ducem, în special felul în care ne alimentăm. Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu ne spune de ce este indicat să consultăm un specialist în alimentație.

Doar imaginează-ți că ai putea să scapi de oboseala cronică, bolile alergice și kilogramele în plus. Să îți modifici aspectul exterior, să ai energie pe parcursul întregii zile și să uiți de termenul „boală”. Și toate, doar modificându-ți alimentația.

Însă deseori considerăm că ne alimentăm corect și echilibrat. Pentru că patiseria, produsele semipreparate de pe raft și dulciurile au devenit viața noastră, nu știm cum ar trebui și care e diferența dintre produse, cum le alegem și pentru ce optăm.

Care ar fi soluția? Desigur, consultația unui nutriționist. Pe lângă ghidare și instruire în alegerile oportune pentru sănătatea ta, iată alte câteva cazuri, în care este indicat să apelezi la un nutriționist competent:

  1. Reglarea masei corporale. Atât de simplu și evident. Ai încercat tot genul de diete, pastile, cocktailuri, exerciții- și tot nu ți-ai atins rezultatul dorit. Pe un timp scurt doar. Pentru că suntem diferiți. Iar ceea ce este eficient pentru cineva, nu este neapărat și cazul tău. Dacă încă ești în căutarea unei soluții, apelează la un nutriționist. După scanarea problemei tale, soluție se va găsi. La sigur.
  2. Alergiile și intoleranțele alimentare sunt la ordinea zilei. Dacă ai fost diagnosticat cu o alergie sau intoleranță alimentară, dar nu știi care ar fi pericolele și cum îți poți structura meniul zilnic eficient în urma acestei descoperiri, apelul la un nutriționist ar putea să te ajute.
  3. Senzația de oboseală se ține scai de tine. Dacă oboseala cronică a devenit unul dintre motivele ineficienței tale, iar investigațiile medicale nu au depistat abateri semnificative, un schimb al obiceiurilor alimentare ar putea să îți vină în ajutor. În acest caz, un nutriționist calificat este tot de ce ai nevoie.
  4. Suferi de maladii cronice. Bolile digestive, cardiovasculare sau alergice nu pot fi soluționate doar prin apelarea la medicamente. Iar uneori alimentația ajustată afecțiunii poate fi medicamentul necesar. Ce obții dacă îți modifici și stilul alimentar? Încetinirea parcursului maladiei și ușurarea simptomelor sau chiar o cale de tratament.
  5. Planificarea unei sarcini sau sarcina propriu-zisă. Planifici să devii mămică și ești în perioada concepțională? Sau ești deja însărcinată și îți dorești să parcurgi această etapă cu brio? O consultație a nutriționistului te va izbăvi de multitudinea de mituri alimentare relaționate acestor perioade. Iar meniul ajustat preferințelor tale îți va salva și din timpul extrem de prețios anume în această etapă a vieții.

Fie că starea de sănătate te conduce direct spre un nutriționist, sau dorința ta de a-ți corecta obiceiurile alimentare, care nu te încântă deloc. Sau poate visul la o siluetă perfectă și performanță fizică accentuată- sfaturile specialistului sunt extrem de prețioase.

Pentru că ești ceea ce mănânci. Vechi, dar veridic.

Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Vezi și: Urmează să naști natural? Curmalele ușurează cu 20% procesul de travaliu