Plantele de interior au fost întotdeauna o modalitate simplă de a oferi un plus de personalitate și prospețime locuințelor noastre.

Iar trendul recent al plantelor suculente a devenit unul foarte popular în ultimii ani pentru că aceste plante cu frunze cărnoase sunt foarte ușor de îngrijit și necesită atenție minimă din partea noastră. Suculentele sunt capabile să supraviețuiască în cele mai grele condiții și sunt extrem de simplu de întreținut. O adevărată binecuvântare pentru cei mai mulți oameni, care nu au prea mult timp la dispoziție să se ocupe de plantele de interior.

Din fericire, suculentele nu doar că sunt foarte frumoase și simplu de îngrijit, dar în același timp au beneficii majore pentru sănătate. Iată care sunt acestea, potrivit specialiștilor citați de redonline.co.uk:

Te ajută să respiri mai bine

În timpul procesului de fotosinteză, plantele eliberează oxigen. Dar pe parcursul nopții, la fel ca și oamenii, plantele elimină dioxid de carbon. Suculentele, împreună cu alte câteva plante precum orhideele și palmierul areca, produc oxigen pe toată durata nopții. Păstrează aceste plante în dormitor pentru a avea un aer proaspăt de-a lungul nopții, ceea ce te va ajuta să dormi mai bine și să te simți mai odihnit.

Purifică aerul

Plantele suculente, la fel ca limba soacrei (Sansevieria) și Aloe vera, sunt excelente pentru a curăța aerul și a elimina toxinele. Cercetătorii de la NASA au descoperit că suculentele sunt capabile să elimine 87% din compușii organici volatili, cunoscuți drept VOC. Aceste plante sunt deosebit de utile în biblioteci, birouri și spații de studiu pentru că substanțele VOC precum benzen și formaldehide se găsesc în covoare, fum de țigară, pungi de hârtie, cărți sau cerneală.

Previn îmbolnăvirea

Aproximativ 10% din umiditatea din atmosferă este apă eliberată de plante. Același lucru se aplică și în casă. Cu cât ai mai multe plante, în special în grupuri, cu atât mai mult vei putea îmbunătăți nivelul umidității din casa ta și vei preveni efecte precum pielea uscată, răceli, dureri în gât și tuse seacă. Un studiu efectuat de Universitatea de Agricultură din Norvegia a descoperit că ratele de îmbolnăvire au scăzut cu 60% în birourile în care se află plante. „Am investigat numărul zilelor de concedii medicale ale angajaților cu numărul de plante pe care angajații le puteau vedea în apropierea biroului lor. Cu cât puteau vedea mai multe plante în apropiere, cu atât numărul zilelor de concediu medical raportate a fost mai mic”, a declarat un expert în psihologia mediului.

Te ajută să te concentrezi

Câteva studii realizate asupra studenților și muncitorilor au descoperit că nivelul de concentrare, atenție și capacitatea cognitivă au fost îmbunătățite atunci când participanții au studiat sau au lucrat având plante în cameră.

Un studiu realizat la Universitatea Michigan a descoperit că memoria este îmbunătățită cu 20% atunci când în încăpere sunt prezente plante. Plantele mici, precum suculentele, sunt deosebit de benefice la locul de muncă și nu ocupă prea mult spațiu pe birou.

Ajută la o recuperare rapidă

Suculentele pot contribui la scăderea simptomelor răcelii precum dureri de cap, febră sau tuse. Potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea Kansas State din SUA, pacienții din spital care aveau plante în saloane au solicitat mai puține medicamente pentru durere, au avut o tensiune arterială mai scăzută și au experimentat un nivel scăzut al oboselii și anxietății.

Sursa: eva.ro

Distribuie articolul: