Soluția sau apă micelara este unul dintre cele mai noi și apreciate produse cosmetice care au umplut rafturile magazinelor. Statisticile spun că în lume se vinde o apă micelara la fiecare 6 secunde, produsul fiind recomandat de multe vedete și specialiști în dermato-cosmetică și machiaj.

Indiferent dacă am apucat sau nu să încercăm efectele apei micelare, rămâne o întrebare esențială: ce este de fapt acest lichid care aparent ne curată pielea mai bine decât altele, fără să irite ochii sau pielea sensibilă?

Din ce este compusă apă micelara?

Apă micelara este, de fapt, o soluție lichidă simplă, în care plutesc micele, formațiuni chimice cu o structura specială. Aceste micele au capacitatea de a atrage în același timp apă și uleiul, reușind astfel să curețe în profunzime suprafețele cu care intră în contact.

Atunci când pui într-un pahar apă și ulei, acestea se separă. Adăugate în această compoziție, micelele pot uni cele două substanțe, datorită structurii lor. Practic, o micelă are un capăt cu proprietăți hidrofile, care atrage apă, și un capăt sub formă de coadă, cu proprietăți hidrofobe, care atrage uleiurile. Separate, toate aceste fragmente se numesc molecule tensioactive și sunt prezente în multe dintre produsele cosmetice folosite pentru demachiere. Probabil ai văzut că există sticle cu demachiant bifazic, în care sunt separate două straturi: unul mai lichid și unul mai uleios.

Când în formulă chimică sunt prezente ambele tipuri de molecule în anumite cantități care pot asigura un echilibru și o anumită concentrație, se formează micelele.

Cum o folosim corect și cum acționează?

Avantajul apei micelare, spre deosebire de alte produse de curățare, este că nu necesită clătire. Înainte de a alege un produs, discuta cu un farmacist despre tipul tău de ten, fiindcă producătorii oferă mai multe variante de concentrație.

Apă micelara se aplică cu ajutorul dischetelor demachiante, nu direct pe ten. Îmbibă câteva dischete în soluție și curată tenul ușor, până când dischetă rămâne perfect curată. Dacă obișnuiești să aplici mai mult machiaj sau să folosești produse rezistente la apă, se poate să ai nevoie de 2-3 aplicări pentru a elimina complet machiajul.

Când aplici soluția pe dischete din bumbac, micelele se fixează parțial de acestea și captează în interiorul lor murdăria de pe piele, fie că e vorba despre produse de machiaj sau pur și simplu despre praf, exces de sebum și toxinele depuse că urmare a expunerii la poluarea din aer. Apă micelara este unul dintre cele mai delicate produse pe care le poți folosi, nu vei avea nevoie de un al doilea produs special pentru ochi și o poți încerca și dacă ai pielea foarte sensibilă.

Încearcă să alegi produse comercializate de branduri cunoscute și disponibile de preferat în farmacii, pe rafturile cu dermato-cosmetice. Și ține minte: o lista mai scurtă de ingrediente înseamnă un produs cu mai puține adaosuri chimice dăunătoare.

Când să folosești apă micelara?

Apă micelara poate fi folosită dimineață, pentru îndepărtarea sebumului în exces acumulat la nivelul fetei pe timpul nopții, dar și pentru îndepărtarea particulelor de praf. O piele curățată cu apă micelara este pregătită pentru aplicarea unui machiaj rezistent.

Totodată, apă micelara poate fi folosită și seară, pentru demachiere. Dacă obișnuiești să te machiezi intens, mai ales în zona ochilor, folosește un demachiant special, pe baza de ulei, pentru îndepărtarea produselor de make-up, și abia apoi apă micelara. Apă micelara va îndepărta urmele de machiaj rămase pe față, dar și uleiurile naturale și murdăria acumulate de-a lungul zilei.

De ce să folosești apă micelara și nu un gel de curățare?

Gelurile de curățare îndepărtează complet uleiurile naturale de la nivelul pielii, în timp ce apă micelara menține barieră de uleiuri naturale a pielii intactă, chiar dacă curată în profunzime pielea.

Sursa

Distribuie articolul: