În secolul XXI, banii constituie un rol important în viața unui student. Cei care au trecut prin „anii de studenție” vor înțelege perfect cât de greu este să economisești banii și care este valoarea fiecărui leu în acea perioadă.

Suma necesară pentru întreținere variază de la student la student, luând în considerație necesitățile fiecăruia. Buhnă Diana, studentă în anul I la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), are nevoie lunar în jur de 200-300 de euro. Diana își cheltuie banii pe transport, servicii comunale, îmbrăcăminte și produse alimentare: „După cum știm, viața de student constă în  multă foame, și dacă reușim mâncăm la cantină, iar dacă nu cumpărăm de la supermarket produse de patiserie”. Pe lângă toate acestea, tânăra studentă ne mărturisește că în momentul în care organizează la Universitate diverse evenimente, studenții contribuie cu o anumită sumă de bani.

O sursă importantă de venit pentru un student este și bursa, care se acordă pentru rezultatele înalte obținute la învățătură. Cechirlan Dorina, învață în anul I la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și este una dintre studentele care se bucură de bursă „Sursa mea de venit, în primul rând, este bursa”.

Pe lângă acestea, Dorina are și un job: „Sunt angajată în câmpul muncii, lucrez ca barista și practic și dansul la evenimente”. Fiind o persoană care economisește banii, studenta recunoaște că nu cheltuie foarte mult lunar. Suma de care are nevoie pentru întreținere este aproximativ 1000 de lei.

O problemă actuală în Republica Moldova pentru studenți este angajarea în câmpul muncii. De aceeași părere este și Mocanu Alexandrina, studentă în anul I la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) „La moment nu am un job stabil, deoarece este foarte greu să te angajezi în Republica Moldova neavând experiența, pentru că majoritatea companiilor caută persoane cu stagiu de muncă ”.

Cu toate acestea, studenta are nevoie lunar doar pentru cheltuielile universitare de 150 euro „Nu este nevoie să cheltui bani pentru chirie”. Alexandrina, oferă și ea un sfat studenților, mai exact atunci când aceștia găsesc o ofertă de muncă să nu stea pe gânduri, deoarece experiența unui job este necesară.

Material realizat de Alexandrina Mocanu și Diana Buhnă în cadrul Academiei de Jurnalism Participativ (ACJ)