Părintele Maxim Melinti vorbește întotdeauna lumii cu cărțile deschise, iar în ajunul zilei de 8 Martie, și-a dorit să transmită încă un mesaj important. Parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Ghidighici este și un ambasador al cauzelor sociale menite să prevină violența și agresiunea! Ce spune părintele în mesajul său, vedeți mai jos.

„Dumnezeu, când a creat pe Adam și Eva, le-a dat drepturi egale, dar nu numai drepturi, ci și obligații. Prin aceasta, Dumnezeu a demonstrat și a prezentat egalitatea de șanse și pentru un bărbat, și pentru o femeie. 

În același context urmărim cum au decurs lucrurile în întreaga istorie, și cea biblică; cum s-au manifestat unii oameni vis-a-vis de rolul femeii în biserică și în societate. Desigur că apar diferite opinii și comentarii. Cineva încearcă să scoată anumite citate și, în baza acestor versete biblice, să creeze o doctrină, dar ca să vedem și să înțelegem planul dumnezeiesc, dar și ca să ne raportăm ca fii și fiice adevărate, exact cum ne adresăm către credincioși în Biserică, trebuie să ne dăm seama că Dumnezeu ne-a oferit cea mai mare virtute, calitatea superioară de care trebuie să se bucure oamenii – dragostea. Dragostea care ne dă și drepturi, și obligații.

Avem dreptul de a iubi și obligația de a-i respecta pe cei din jur. 

De aceea, nicio dragoste nu va fi creștinească, dacă va fi impusă cu forța; atunci când nu respecți viața personală, intimă sau spațiul personal. La fel, dragostea nu poate fi catalogată ca și una cu adevărat evanghelică și creștinească, dacă în spatele ei se ascunde violența. 

Desigur, bărbatul a fost primul creat de Dumnezeu și apoi a fost femeia, dar să nu uităm că Hristos s-a născut din femeie și, așa cum spunem noi în cadrul slujbei și a botezului, pântecele femeii s-a sfințit prin nașterea Mântuitorului. Cu alte cuvinte, prin Hristos femeia a recăpătat dreptul ei sau a redobândit statutul ei și social, și bisericesc în cadrul unei noi epoci, care oferă drepturi.

Nu mai există bărbat și femeie – spunea Apostolul Pavel – toți sunt una întru Hristos, de aceea femeia are drepturi egale cu bărbatul și în biserică, și în societate, de aceea dreptul ei moral, fizic, spiritual, social, economic și cel intim trebuie să fie respectate de către bărbat.

La Parohia Ghidighici am format conceptul „RAI”, care înseamnă „responsabil, activ, implicat”. Acesta este și un slogan pentru toți cetățenii, toată societatea, toți creștinii. Să fim responsabili pentru ceea ce facem și suntem astăzi; să fim activi social, spiritual, moral și să ne implicăm în lucrurile care se întâmplă.

Cele mai mari păcate ale societății noastre sunt egoismul, indiferența și mândria, care distrug societatea din interior și exterior, traumează copiii, tinereii, oamenii în vârstă. Ceea ce avem astăzi e rezultatul nepăsării noastre: „dacă nu mă atinge și afectează, nu mă trezesc, iar dacă este vorba de vecin, nu mă interesează; important este ca la mine în ogradă să fie curat și bine”. Nu este corect, nu este omenește. Nu putem avea scuze sau argumente false manifestând comportament indiferent.

Dacă vedeți că cineva abuzează o femeie sau o hărțuiește pentru a profita de relații intime, nu trebuie să fiți nepăsători, ci să acționați și să dați un răspuns. Dacă vă este teamă, adresați-vă la organele specializate de prevenirea și stoparea acestor fenomene grave ale societății noastre. Niciodată să nu spunem nu mă deranjează, nu mă afectează, pentru că toți suntem și trebuie să fim frați și surori”, spune Maxim Melinti, în mesajul adresat creștinilor.

„Nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus” (Galateni 3,28).

Posted by Maxim Melinti on 7 Martie 2017

VEZI ȘI:

„Eu fără ea sunt un zero, ea fără mine – cifra 1.” Maxim Melinti, părintele revoluționar de la Ghidighici, vorbește despre viața de cuplu

Maxim Melinti: „Vă îndemn să vedeți sărbătoarea Paștelui dincolo de ou, cozonac, brânză și carne”

Părintele Maxim Melinti: „Femeia, în perioada menstruaţiei, are tot dreptul să intre în biserică!”

Foto: Arhiva personală