Dragostea și pasiunea pentru copii a moștenit-o de la bunica sa, învățătoare de profesie. Cunoaște povestea Danielei Hasan, tânăra care adoră să-și petreacă timpul cu picii și a devenit bonă chiar în prima săptămână de facultate.

„Dragostea și pasiunea pentru copii am moștenit-o de la bunica mea, care a fost toată viața învățătoare, chiar și acum lucrează, respectiv am călcat pe urmele ei”

În anul 2015 își făcea studiile la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” și, chiar în prima săptămână de facultate a decis că trebuie să-și găsească un job. Moștenind dragostea pentru copii de la bunica ei, învățătoare de profesie, care și la 70 de ani lucrează cu copiii, Daniela Hasan s-a angajat în calitate de bonă. „Prima experiență a fost o adevărată provocare pentru mine, pentru că trebuia să ajung la un numitor comun atât cu copilul, cât și cu părinții, fiecare având caractere diferite. Cel mai mult mi-a plăcut că puneam în practică cunoștințele de la ore și că îmi reușea”

„Fiecare familie are cerințele și principiile sale”

Daniela are 23 de ani și este originară din satul Leca, raionul Cantemir. De patru ani activează în calitate de bonă și învățătoare, reușind să acumuleze experiență cu copiii atât la noi în țară, cât și peste hotare. Tânăra ne-a povestit cât de diferite sunt cerințele părinților din Moldova și Italia și care sunt așteptările lor de la o bonă: „De obicei, sunt rugată să dezobișnuiesc copilul de la jocurile de pe telefon, de la desene animate sau stări negative ale comportamentului.

Lucrând și în Italia în calitate de bonă, pot zice că acolo copiii și părinții sunt mai rebeli, mai libertini. Nu sunt atât de severi în educație și alimentație. La noi totul este mai serios și mult mai calculat. Asta îmi place mult”. Aceasta a trecut și prin experiențe mai puțin plăcute: „A fost o familie care nu m-a acceptat din cauza tatuajelor mele. Au motivat precum că, copilul lor este educat „corect” și așa ceva în casa lor nu este și nici nu va fi”.

Copiii în ziua de azi sunt mai dezghețați și mai complicați

„Am o experiență de lucru cu copiii începând cu vârsta de 3 luni și până la 8 ani. Fiecare vârstă are ciudățeniile, bazaconiile ei. Copiii sunt din ce în ce mai dezghețați, curioși și complicați, dar acest lucru nu este un impediment pentru mine.

Cel mai mult la job-ul meu iubesc provocările zilnice pe care mi le dau copii. Ei sunt mereu imprevizibili, iar eu trebuie să fiu pregătită, să anticipez. Minusurile sunt că ajung seara istovită și sleită de puteri. Toată energia și buna dispoziție o las copiilor. Sunt cazuri, care se întâmplă foarte des, când sunt telefonată și la miez de noapte să am grijă de bebeluși pentru că părinții vor în oraș”, a dezvăluit femeia.

Calitățile pe care trebuie să le posede o bonă

„O bonă bună, o profesionistă, trebuie să cunoască 2-3 limbi, să aibă un simț al intuiției dezvoltat, un vocabular cult și bogat. Trebuie să aibă un sistem nervos stabil și să fie înarmată cu multă răbdare. Cunoștințe elementare în medicină, dar și pasiunea și dragostea pentru copii, sunt obligatorii”, sunt calitățile esențiale pe care, potrivit Danielei, trebuie să le posede fiecare persoană care muncește cu copiii.

Cât câștigă o bonă în Moldova și ce mai face pe lângă baby-sitting

„Salariul variază evident în funcție de posibilitățile familiei, o bonă primește în mediu 5000-8000 lei. Despre timpul liber nu prea am multe de spus deoarece lucrez inclusiv în week-end.

Atunci când un bebeluș doarme, eu citesc sau fac ceea ce am fost rugată de către părinți. Când nu sunt bonă sunt învățătoare și manichiuristă. Este un hobby în care am investit și care îmi aduce enormă plăcere și relaxare.

Mi-am organizat timpul așa, încât totul se întâmplă după un program și într-o ordine anumită, pentru a le reuși pe toate”, a dezvăluit tânăra.

Care sunt lucrurile de care au cel mai mult nevoie copiii

„Micuții au cel mai mult nevoie de atenție, dragoste, căldură și de afecțiune. Pe lângă asta, eu au nevoie de multă distracție și de culoare în viața lor. Dar și să simtă că totul este natural și că ei sunt mereu pe locul întâi”, își încheie Daniela Hasan destăinuirile.

În prezent Daniela este bona lui Mateo, Gaby, Nicolly și a Danielei. Iar acesta este Leo, fostul discipol și vedeta Instagramului: „La Leo am fost alaltăieri în vizită, el deja e măricel și merge la grădiniță. Îl iubim nespus de mult.”

Uite-așa arată viața lui Mary Poppins din Moldova sau bona modernă, care mai este și influencer pe Instagram, cu peste 23 de mii de urmăritori!

Sursa foto: Arhiva personală