Cum să construieşti o afacere de 600.000 de euro mizând doar pe inefabila aromă a prăjiturilor degustate în copilărie? Pentru mulţi pare o scorneală, dar pentru Nicoleta Hritcu a reprezentat calea spre succes în lumea afacerilor din Iaşi, după ce viaţa a purtat-o dinspre Soroca, orăşelul de graniţă din Republica Moldova, către capitală istorică a vechii provincii româneşti.


Succesul a avut un gust dulce, la fel ca savuroasele preparate de cofetărie pregătite la „Cuptorul Moldovencei”, o afacere pe care antreprenorul debutant Nicoleta Hritcu a ridicat-o în 3 ani de a 0 la 600.000 de euro, notează Business24.ro

Drumul a fost destul de lung, dar firesc.

Opţiunile pe care le aveam în 2012 – când aveam deja 30 de ani, eram mămică şi nu performasem prea bine ca salariat la companiile unde lucrasem – erau zero. În schimb, aveam o ambiţie extraordinară de a reuşi şi o pregătire bună în spate: Facultatea de Marketing de la FEAA, A. I Cuza, Facultatea de Teatru din Iaşi, Şcoala de pictură la Soroca. Şi nu în ultimul rând aveam zestrea primită de la familia mea: gusturi şi arome de plăcinte şi prăjituri făcute de Babusea Maria, de Sărbători, cu mare dăruire şi seriozitate.

12369052_10207968132669208_215124486367686442_n

Despre plăcinte moldoveneşti făcute la Iaşi vorbeam cu mama încă din 2006

Mama este antreprenor, a avut împreună cu tată o firma de construcţii. Nu a fost o firma foarte mare, dar au avut proiecte importante, pe care le-au dus la bun sfârşit cu seriozitate. Despre plăcinte moldoveneşti făcute la Iaşi vorbeam cu mama încă din 2006. Mama este antreprenor, a avut împreună cu tată o firma de construcţii. Nu a fost o firma foarte mare, dar au avut proiecte importante, pe care le-au dus la bun sfârşit cu seriozitate. Doar ideea Cuptorului Moldovencei a avut nevoie de mai mult timp se coacă, mai exact de 6 ani.

12391236_10208005550644634_77026424120243238_n

În total avem peste 30 de produse permanente

Avem plăcintele noastre moldoveneşti cu diverse umpluturi: cu cartofi, cu brânză, cu varză, cu carne, cu vişine, cu dovleac. Pe lângă plăcinte avem prăjituri de casă şi câteva tipuri de torturi. Vedete sunt prăjitura Albinuţa, Tortul Zgucionca şi Poveste. Restul portofoliului este un mix interesant de prăjituri de casă din toată România, prăjiturile clasice de cofetărie, pe care noi le-am numit prăjiturile copilăriei şi câteva produse de sezon: cozonaci, pască, julfă.

Nu ne comparăm cu lanţulLa Plăcinte

La noi e afacere de familie. Nici cu „La Mamuca” nu ne putem compară, deoarece ei sunt un fel de brutărie şi lucrează cu aluat de pâine. Noi suntem altceva. Ne putem compară în schimb cu câteva cofetării şi patiserii din Iaşi la număr de puncte de lucru, număr de angajaţi. Totuşi, îmi este greu mi compar muncă cu a celorlalţi, pentru la noi este afacere de familie. Aşa a început şi aşa continuă. Am început eu, mai târziu mi s-a alăturat sora mea, Ana Maria, care face o treaba foarte bună, iar de curând soţul meu şi-a dat demisia şi, începând cu luna decembrie, vine la Cuptorul Moldovencei se ocupe de noul laborator. Vreau -i aduc pe toţi ai mei la Iaşişi pe părinţi şi pe fratele meu cu familia.

14370293_10210283391709237_304753382939896268_n

Unul dintre puţinele avantaje ale globalizării este liberalizarea pieţei

La ora actuală, o patiserie din Iaşi, dacă doreşte, poate folosi în producţie cele mai bune ingrediente de pe piaţă la nivel mondial. Şi aici vorbim de ciocolată belgiană, esenţe, marţipan, pastă de fistic sau alune, dulceţuri, unt, frişcă etc.  Ingredientele de calitate nu sunt o problema, le găsim. Problematic este însă cum îţi organizezi afacerea, astfel încât costurile pe care le ai nu genereze preţuri astronomice pentru clienţii finali. Eu cred noi am reuşit această performanţă. Dar parcă ţi-e mai drag cumperi ce se poate de la producătorii locali, pentru făcând astfel te ajuţi şi pe ţine. Sunt multe materii prime pe care le achiziţionăm din piaţă locală: unt, smântână, brânză de vaci, brânză de burduf, iaurt, lapte.

15181501_10210996742982573_1482706584419240858_n

Planurile Cuptorului sunt multe

Principalul obiectiv este creştem volumul de producţie, păstrând totodată calitatea şi atenţia către client. Vom reuşi acest lucru prindeschiderea unui nou laborator. Vom avea astfel două laboratoare: unul complet utilat, care va produce produse de cofetărie în Păcurari şi un laborator nou, specializat pe produse de patiserie, într-o nouă locaţie, care va avea şi un magazin de desfacere.

Sursa: business24.ro