Pentru multă lume, muzica este cea care inspiră și dă aripi. Pentru EL, însă, aceasta are o însemnătate mult mai profundă. Încă de pe băncile școlii a înțeles că menirea lui este să facă muzică, iar de atunci nu s-a mai oprit din a crea. Vorim despre Anatol Lupu - primul orchestrator de rap moldovenesc. Era pe la sfârșitul secolului trecut când, împreună cu Master Dinamit, Nelly și Dinu Ciobanu lansau primul album - o colaborare ce a dăinuit în timp. Despre cum a reușit să rămână mereu actual, dar și despre marea sa dragoste - muzica, Anatol ne-a povestit într-un interviu marca EA.md

Dragă Anatol, permite-ne să ajungem la începuturile tale în muzică, îți amintești cum au fost toate?

Aș începe cu momentul care mi-a marcat destinul muzical – aveam vreo 14 ani și eram clapist în cadrul formației școlare. Atunci am înțeles cât de „tare” e să fii interpret de muzică rock! Și din acea clipă am vrut să fac doar muzică. Și nu am dat greș. Pe lângă studiile muzicale, am absolvit Facultatea de Comerț a USM, mai mult la insistența părinților, și am activat o perioadă în acest domeniu, dar muzica a învins într-un final!

anatol 1

Toate s-au schimbat. Chitara însă nu te-a părăsit niciodată! Spune-ne cum ai simțit tu această evoluție și care sunt rezultatele de care ești cu adevărat mândru?

Să știi că nu m-a părăsit nici pianul, nici chitara, nici acordeonul, nici chitara-bas și nici trompeta – posed toate aceste instrumente! Am început să compun muzică la vârsta de 20 de ani, fiind în armată. Inițial credeam că e o simplă întrebare, nu aveam habar de momentul cu adevărat sacru, momentul în care apare inspirația. Doar peste vreo doi ani am devenit încrezător în forțele proprii.

Azi, mă mândresc cu peste o sută de melodii înregistrate cu artiști autohtoni. Ion Suruceanu, Olga Ciolacu, Aura, Laurențiu Popescu, Lenuța Burghilă și Larisa Busuioc sunt doar câțiva dintre ei. Am realizat și peste 300 de aranjamente, inclusiv pentru creațiile lui Eugen Doga sau Gheorghe Mustea. Sunt mândru și de premiile frumoase, ridicate la concursurile de specialitate, dar și de înregistrările din studio în calitate de regizor de sunet.

Dincolo de activitatea muzicală, ai făcut mereu televiziune. Ce ți-a adus această experiență?

Am debutat în postura de regizor de sunet la TV odată cu deschiderea postului Jurnal TV. E o meserie care nu-mi cerea prea multă creativitate, doar atenție și rapiditate. La Radio Moldova sunt regizor de înregistrări în studio și în concerte live. Această profesie e mult mai pe placul meu. De regizorul de sunet depinde întreg procesul de imprimare, deoarece sunt prezente toate etapele de „naștere” a unei fonograme – pregătirea, înregistrarea, mixarea și montarea.

anatol lupu 4

E un contrast la mijloc: la TV stai mereu în spatele camerelor, iar ca și interpret ești ținta lor. Unde te simți mai bine?

Mă simt, deopotrivă, bine și în studioul de înregistrare și pe platoul de filmare. Anii de experiență m-au obișnuit cu toate. Mă strădui să fiu sincer, atâta tot. Deseori îmi amintesc primul meu videoclip, filmat cu Violeta Gorgos. De râs și de plâns… Frumoase zile au mai fost.

Ești și un familist desăvârșit. Cum vă place să petreceți timpul, ce faceți de obicei împreună?

Când avem timp liber, ieșim la o plimbare sau ne organizăm câte o escapadă culturală prin muzeele din oraș. Suntem o familie de cinefili și aproape fiecare seară se sfârșește cu un film nou, vizionat „ca la carte” – cu pop-corn. Cu feciorul jucăm fotbal sau ieșim ambii cu rolele.

anatol 2

Tandemul pe care îl creezi cu Ana, soția ta, în piese, vă aduce succesul pentru multe melodii. Cum e această colaborare? Când scrie și compune familia Lupu-Iacub?

Mare noroc să ai un poet acasă, gata oricând să-ți asculte doleanțele. De obicei, Anișoara scrie textul pe muzică, lucru care îmi simplifică cu mult viața. Plusul tandemului nostru e că putem discuta oricând, redacta și cânta noile melodii. Anișoara e și vocea demourilor mele. Se întâmplă să avem discuții aprinse, dar întotdeauna ajungem la un compromis. Toți interpreții apreciază muzicalitatea textelor ei. Or, eu vreau mai presus de toate, muzică și-n poezie, chiar dacă uneori e în detrimentul metaforei.

 Ce ar mai fi de realizat, ce scopuri ascunse nu ai atins până acum și care sunt planurile pentru anii ce vin?

Îmi doresc mult un concert de autor și da – încă nu am scris un musical! Ah, da! Și mai vrea un lucru – să nu mă părăsească Măria Sa – Muza, deoarece cel mai bun cântec încă urmează.

Foto: Arhivă personală