Michael Mosley, un jurnalist instruit ca doctor la Spitalul Regal gratuit din Londra, şi Mimi Spencer, jurnalistă şi scriitoare, au elaborat un program pe baza dovezilor științifice cum că tăierea semnificativă a caloriilor timp de două zile pe săptămână ajută la pierdea în greutate, reducând în mod special din grăsime, şi la reducerea riscului de a suferi de o serie de boli cronice.

Cei doi au publicat metoda postului intermitent în cartea lor „The FastDiet”, revizuită şi actualizată ultima dată în 2015. Ei spun că, atunci când ţii post intermitent, păcălești corpul, care crede că te afli într-o perioadă de foamete, caz în care apelează la depozitele din grăsimi pentru arderea energiei.
Cum funcţionează Dieta 5:2?
Acest tip de alimentaţie este  denumit dieta 5:2 pentru că se mănâncă în mod normal timp de cinci zile pe săptămână şi în alte două zile, neconsecutive, ale săptămânii, se reduc caloriile la aproximativ 25% din cantitatea normală. Bărbaţii consumă doar 600 de calorii în cele două zile săptămânale de post, iar femeile îşi limitează aportul la 500 de calorii. Acele calorii trebuie consumate cu înţelepciune în zilele de post, altfel ai putea foarte rapid să le „cheltuieşti” pe un pachet de biscuiţi cu ciocolată.
Autorii dietei recomandă alimente bogate în proteine, cum ar fi pui, nuci şi leguminoase fără coajă, pentru a reduce senzaţia de foame. Mai poţi mânca şi căpşuni, morcovi sau alte alimente cu încărcătură glicemică mică. Acestea afectează cel mai puţin nivelul zahărului din sânge şi al insulinei.
În zilele de post nu există reguli specifice pentru masă. Teoretic, cantitatea mai mare de timp fără a mânca este cea mai eficientă.  Dacă poţi, serveşte doar o masă de 500 – 600 de calorii în acea zi sau două mese, la o distanţă de cât mai multe ore. Cu toate acestea, Mosley şi Spencer sugerează că că cea mai bună abordare este să împarţi cele 500-600 de calorii pe câteva gustări cu conţinut scăzut de calorii.
În zilele de post, printre calorii ar trebui să se afle 50 de grame de proteine bune, cum ar fi peştele alb gătit la aburi, puiul fără pieliţă şi proteinele pe bază de plante, cum ar fi tofu, nuci, seminţe, leguminoase şi ouă. Fructele şi legumele vor juca un rol important în zilele de post, având în vedere că multe dintre ele au încărcături glicemice scăzute, puţine calorii şi multe fibre şi substanţe nutritive.
În celelalte cinci zile ale săptămânii, nu există nici o limită de calorii şi nici o hrană nu este limitată. Această libertate nu înseamnă totuşi permisiunea de a mânca în exces, pentru a compensa cele două zile de post.
Citeşte continuarea pe CSID.

Distribuie articolul: