Cu certitudine, situația de pandemie, nu se va lăsa fără consecințe globale. Curba îmbolnăvirilor cu COVID-19 s-ar putea aplatiza, unele restricții ar putea fi relaxate, dar viața nu va mai fi la fel. Pandemia va schimba, inevitabil, multe dintre lucrurile normale din viața noastră, inclusiv comportamentul consumatorilor.  Despre asta a vorbit fondatoarea și CDO la Growthtale Grecia, Eleni Kolliga, în discursul său de la Rockit Conference, în panelul „Soluții pentru industriile creative și dezvoltatorii de conținut”.

În discursul său intitulat  „The Post-COVID Consumer Behavior & What It Means For Businesses & Marketers” (Comportamentul consumatorilor după COVID-19 și ce înseamnă asta pentru afaceri și marketeri), Eleni Kolliga vorbește despre câteva urmări inevitabile.

1. Schimbarea balanței emoțiilor

Potrivit vorbitoarei, consumatorii de regulă își bazează deciziile pe emoții de prevenție și emoții de promovare. Cele de promovare înseamnă fericire, bucurii, tristeți iar cele de prevenție – siguranța, securitatea. „Înainte de criză, oamenii erau mai mult impulsionați de emoțiile de promovare. După pandemia de coronavirus, ceea ce va mișca consumatorii va fi mai mult siguranța”, consideră Eleni Kolliga.

2. Oamenii vor pune bani la ciorap

COVID-19 a schimbat puternic preferințele consumatorilor. „Cu toții am încercat să schimbăm preferințele consumatorilor, însă nu am făcut-o niciodată la așa o scară de mare. Ceea ce se va înrădăcina pentru mult timp este sensibilitatea la prețuri. Adică oamenii vor cheltui mai puțin și vor pune banii la ciorap mai mult. Asta va dura foarte mult timp. 2/3 dintre consumatori sunt îngrijorați pentru viitor. Respectiv, asta va afecta mult brandurile de lux, dar și alte afaceri”, spune Kolliga.

3. Marea migrare pe online

Speakerul spune că va exista o mare interacțiune cu digitalul. „Deja se vede o creștere mare a domeniului de social media”.

4. Oamenii vor atrage mai mare atenție la igienă și starea de bine

„Afacerile trebuie să pună accentul pe igienă și curățenie în mesajele lor. Unele branduri deja fac asta, însă cred că mulți nu au înțeles că asta va dura o lungă perioadă de timp”, declară vorbitoarea.

5. Cuibăritul acasă

„Persoanele vor dori să se simtă în siguranță. Mulți vor opta pentru happy hours virtuale cu prietenii în loc de o petrecere la bar. Alții vor comanda mâncarea acasă, în loc să iasă în restaurant. Trebuie să ne adaptăm strategiile corespunzător. Se va înregistra și o creștere a comenzilor online. „Deși oamenii nu vor mai sta acasă, îndemnul #staiacasă va deveni #staiînsiguranță”, afirmă Kolliga.

6. Consumatorii se vor aștepta la servicii cu un grad înalt de igienă și distanțare socială

„Am văzut, de exemplu, că Airbnb a plasat pe Instagram un set de bun venit pentru oaspeți, cu măști și dezinfectat. Mi-am dat seama că asta va deveni o nouă normalitate. Dacă brandurile nu vor lua astfel de detalii în calcul, asta va afecta imaginea lor. Va funcționa nu doar pentru călătorii, ci și pentru rețele de magazine sau saloane de frumusețe”, consideră Eleni Kolliga.

„Consumatorii se așteaptă că brandurile își vor redefini scopurile, punând accent pe responsabilitate socială. Mai mult de 75% din consumatori consideră că brandurile trebuie să se reorienteze spre interesele sociale, chiar dacă asta nu corespunde misiunii inițiale a brandului”, e de părere Kolliga.

Pentru a vedea întregul discurs al specialistei, accesați-l la ora 2:46:00 din video de mai jos:

Rockit Conference a fost lansată în 2014, fiind dedicată educației, comunicării și transformării digitale. Unul dintre misiunile conferinței este de a crea o comunitate unită pentru a susține tinerii lideri, a aduce impact și soluții alături de experți și colegi internațional.

De asemenea, Rockit Conference aduce un concert live la finalul ultimei zile a conferinței din 8-9 mai. Momentul magic se va desfășura exclusiv pe o „scenă digitală”, la fel ca și conferința. Pentru un moment artistic, vor evolua trei trupe locale: Cosmos în Buzunar, Denorm și Lemonique.

Evenimentul este organizat de către Rockit Academy și Digital Communication Network cu susținerea Biroului pentru Educaţie şi Cultură al Departamentului de Stat al SUA, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, UNICEF Moldova, Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

Rockit Academy aduce context pentru a crea parteneriate regionale prin evenimente și activități online. Atât timp cât există oameni care susțin cauzele și comunitatea Rockit, este posibilă realizarea a astfel de evenimente precum Rockit Conference. Pentru a încuraja proiectele organizatorilor și conferinței, puteți deveni prietenii Academiei Rockit pe Patreon.

Sursa: AGORA