Oleg Todorov este arhitect peisagist. Zeci de proiecte de amenajare a terenurilor din Chișinău, dar și de peste hotarele țării îi poartă semnătura. Acum că e primăvară, perioada perfectă pentru plantarea copacilor și a arbuștilor, am mers la specialist după sfaturi.

Design landsaft.00_00_48_07.Still001Ne interesează să aflăm ce copaci putem planta în curțile de bloc, astăzi tot mai mici și împânzite de asfalt. Cu atâtea construcții haotice, mult prea apropiate unele de altele, devine cam complicată amenajarea curților.

„Putem să sădim iedera dacă avem un perete de ascuns, așa cum în Moldova casele protejate de stat nu se repară, se părăsesc. Cu iedera se poate acoperi și se poate face frumos un gard. Ea și iarna e verde, crește liană și acoperă tot. În Europa, în multe orașe acopereau cu iederă ceea ce nu era frumos, se înverzea, nu e o plantă capricioasă”, ne sugerează Oleg Todorov, arhitect peisagist.

Un puiet de iederă costă 100 lei. De la Oleg Todorov aflăm că rădăcinile copacilor pot fi dirijate, astfel încât să nu fisureze asfaltul, să nu spargă pavajul.  

„La noi lumea s-a învățat: cumpără un cireș și pune acolo, știe că trebuie cu puietul în fața soarelui și gata, să crească. Pentru umbră recomand teiul, salcâmul, platanul e iar bun, trebuie să ne gândim să calculăm cu 5-7 ani înainte. Dacă ne referim la arbuști, trandafirul poate fi pus, iedera, avem mâna Maicii Domnului și iarna verde, miroase frumos. Dacă nu vrem ca pomul să spargă asfaltul sau să fisureze pavajul cu rădăcinile, alegem să plantăm un pom cu rădăcinile care cresc în jos și nu se extind. Teiul e potrivit. Totuși, noi mai putem dirija creșterea rădăcinilor. Punem o clădire din plastic, o găurim și dăm liber rădăcinilor. Trebuie să udăm constant arborii dacă nu vrem ca rădăcinile să se ridice la suprafață astfel deteriorând asfaltul și pavajul. În Qatar de exemplu, la fiecare copac se toarnă apă. În Spania am fost, în parcuri, au făcut un sistem foarte deștept, au bătut țevi de 1,20m ,în găuri se toarnă apa, drept la rădăcină ajunge apa. Copacii necesită îngrijire, la fel ca omul, care trebuie tuns, bărbierit, altfel e urât.”

Design landsaft.00_04_43_02.Still003

Practic la fiecare sens giratoriu din Chișinău vedem tufe de ienupăr. Pe lângă faptul că arată bogat și frumos, acestea au o funcție extrem de utilă, pentru care se recomandă în curțile de bloc. Această specie curăță aerul.

„Ienupărul coloană curăță aerul, asta e o plantă care curăță aerul, în Crimeea sunt parcuri mari de ienupăr unde se curăță aerul, sanatoriile îl folosesc mult. Copacii cu frunza lată curăță mult aerul, iarăși plopii care tăiem noi, s-au apucat de tăiat pe toți… este plopul canadian care nu dă alergie, plopul piramidal nu dă, e unicul copac care curăță aerul, un plop bate 10 simpli.”

Nu trebuie să uităm de gazon. Pe lângă faptul că arată frumos, iarba ne scapă de glod, o problemă acută în Chișinău, așa cum a demonstrat ultima deszăpezire.

„Gazonul servește ca filtru al apei , când plouă, apa de pe gazon se filtrează și vine curată pe carosabil. Am fost în Germania, 5-6 zile la rând a plouat, de pe toate gazonurile apă curată, nu am văzut noroi, nu pentru că mătură, cinstit, se vede cum curge apa de gazon pe partea carosabilă curată. S-a discutat și la tema asta, cred că domnului primar îi place cupa cu noroi.”

Design landsaft.00_05_45_13.Still004

În loc de pietriș, pe terenurile de joacă se recomandă gazonul, căci servește drept sistem de amortizare. Copiii nu se rănesc atât de mult dacă alunecă pe iarbă. Pietrișul însă zgârâie rău. Sperăm că acest material va motiva chișinăuienii să se gândească serios la amenajarea curților de bloc. Nu de alta, dar viața cu verdeață înseamnă o viață mai sănătoasă.