În perioada de izolare avem riscul de a adăuga kg în plus. Avem mai mult timp la dispoziție, putem să gătim fel de fel de bucate pe care înainte, din lipsa timpului nu reușeam să le preparăm, și ne mișcăm mai puțin. Aceste câteva cauze sporesc adăugarea kg, astfel formele noastre au de suferit.

Antrenoarea Lidia Buza ne va oferi câteva sfaturi cum să slăbim și să ne menținem silueta în perioada de carantină. Lidia este un antrenor personal, care activează în Londra la o sală de fitness, dar menține în formă și moldovencele de acasă prin monitorizare online. De specialitate este kinetoterapeut și specialist în educație fizică și sport, iar acum 4 ani s-a reprofilat în fitness.

Care sunt cauzele că în această perioadă adaugăm kg:

„În primul rând trebuie să realizăm că suntem în izolare, iar asta presupune mișcare limitată și solicitare fizică minimală.
Pe lângă acest moment, trebuie să înțelegem că avem un impact triplu asupra organismului nostru care este predispus la adăugarea kg: efort fizic minimal, tentații culinare și timp suficient pentru a găti și a mânca ce ne poftește, stres din toate punctele de vedere, iar la femei stresul se manifestă destul de drastic (retenție de apa, mâncat în exces, insomnie.)”, ne atenționează Lidia.

Lidia vine cu câteva sfaturi cum să luptăm cu kilogramele în plus în această perioadă.

„Primul sfat pe care eu îl dau clientelor mele este să își procure o agendă, unde să fixeze toate indicațiile de rigoare, pentru a spori disciplina. Ce facem noi cu acea agendă?  Ne notăm, ținând cont de faptul că posibil să avem și alte treburi de făcut pe parcursul zilei, când vor avea loc orele de sport, care trebuie să aibă loc în mediu de 3-4 ori pe săptămâna.

Aș recomanda să fie aceleași ore, între mic dejun și prânz sau între prânz și cină, cu o oră și jumătate înainte și după luarea mesei. Desigur că sport fără un regim alimentar echilibrat nu poate exista. Există, dar cu rezultate minimale, iar dacă este vorba de scăderea în greutate sau menținere, cu atât mai mult trebuie să avem mare grija ce „băgăm în gură”. De aceea în agendă ne scriem și meniul zilnic pe tot parcursul săptămânii, iar când mergem la cumpărături, luăm strict ceea de ce avem nevoie.

Al doilea sfat ar fi: „Să respectăm neapărat cele 3 mese principale ale zilei, în mod ideal ar fi să fie luate la aceeași oră.

La fel trebuie să ținem cont de orele de somn, nu profităm de faptul că suntem în carantină și ne dăm ceasul biologic peste cap. Respectăm ora de somn și ora de trezire, astfel organismul nostru nu o va lua razna și nu o să avem scăpări de mese și stări de moleșeală. Iar dacă te antrenezi, cu atât mai mult, ai nevoie de restabilire, iar somnul calitativ este una dintre metodele de bază pentru restabilirea organismului după efort fizic.

Și iată câteva concluzii la acest capitol:

– Recomand să compensăm faptul că ne mișcăm limitat din cauza situației actuale, cu antrenamente calitative de 3-4 ori pe săptămână;

Să fim mai mult ca niciodată atenți la ce mâncăm, când mâncăm și cât mâncăm;

Să ne hidratăm cât mai des posibil în cantități mici;

Să avem un somn calitativ, să mergem la culcare la oră adecvată și să ne trezim, la fel la o oră adecvată;

Dacă ținem cont de toți parametrii aceștia, nu riscăm să avem schimbări esențiale în aspectul fizic”, conchide Lidia.

Foto: Instagram.com

Autor: Micaela Nemîchin, stagiară

Distribuie articolul: