Doctorul habilitat în științe medicale, coordonator ştiinţific al Laboratorului de Gastroenterologie al USMF „N. Testemițanu”, Svetlana Țurcan, ne povestește cum să menținem sănătatea și echilibrul microflorei intestinale.

Doamna Țurcan, care este rolul microflorei intestinale?

Mulți dintre noi nici nu conștientizează faptul că microflora intestinală este unul dintre cele mai importante „organe” a organismului uman, care efectuează o varietate de funcții și este absolut necesar pentru păstrarea sănătății.

Bacteriile intestinale participă la digestia alimentelor,  ne protejează împotriva microorganismelor dăunătoare,  produc o serie de substanțe utile, cum ar fi vitaminele și aminoacizii. Rolul microflorei intestinale în menținerea metabolismului normal și a unui sistem imunitar sănătos este de neînlocuit.

Tractul intestinal este populat de un număr foarte variat de microorganisme. Într-un gram din conținutul cecumului se găsesc aproximativ două miliarde de celule microbiene. Cantitatea microorganismelor este de  zeci de ori mai mare decât cantitatea celulelor umane.

Pentru a păstra sănătatea organismului și a intestinului, este necesar să fie menținut echilibrul natural al microflorei, care permanent este amenințată de cei mai diferiți factori: alimentația incorectă, alcoolul, fumatul, stresul, antibiotice și agenții patogeni , precum bacteriile și virușii. Dacă echilibrul este dereglat, apare disbacterioza și în organism încep să apară dereglări cum ar fi: gazele, diareea, constipația și balonarea.

Dacă situația nu este corectată  la timp, starea de sănătate se poate agrava cu tulburări metabolice, imunitate slăbită și scăderea rezistenței generale a organismului, ceea ce va conduce la o varietate de boli cronice.

Potrivit cercetărilor, disbacterioza clinică este o afecțiune des întâlnită, fiindcă apare în 50-60% de situații în cazul unui  regim alimentar dezechilibrat și în 70-90% de cazuri –  în prezența unor boli cronice ale tractului gastro-intestinal, în urma administrării antibioticelor.

La persoanele sănătoase, expuse pentru un termen scurt la diferiți factori nocivi, microflora intestinală este capabilă să se auto restabilească, dar cu condiția unui regim alimentar echilibrat și sănătos. Însă, pacienții cu boli cronice sau expuşi la factorii negativi, au nevoie de ajutor pentru normalizarea disbiozei intestinale. Restabilirea microflorei normale este un lucru important și realizabil, dar tratarea bolilor asociate cu disbacterioza este o sarcină grea.

Menţionaţi, vă rog, care alimente ar trebui să fie incluse în meniu pentru a păstra echilibrul natural al florei intestinale, pentru a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții?

Cu părere de rău, ritmul accelerat al vieţii moderne ne face să preferăm în locul supelor, a terciurilor,  legumelor și fructelor – pizza, hamburgeri, biscuiţi, chips-uri, iar în loc de compoturi și băuturi din fructe – cola și sucuri ambalate în care se conține mai mult sirop din zahăr și mai puțin suc natural.  Acestea din urmă sunt dăunatoare pentru sănătate.

Printre factorii care modifică echilibrul natural al microflorei intestinale se numără produsele de panificaţie, zahăr, alimente rafinate. Acelaşi efect îl au şi emoțiile negative, frica, resentimentele, mediul poluat, administrarea necontrolată şi nejustificată a antibioticelor.

O acţiune benefică asupra funcţionării bune a sistemului digestiv îl au probioticele – microorganismele vii care se găsesc în produsele lactate, cum ar fi iaurtul, chefirul, laptele covăsit. În practica medicală probioticele sunt folosite mai bine de un secol. Celebrul savant rus, Ilia Mecinikov, a numit produsele lactate – elixirul sănătăţii și a frumuseții, tinereții și longevităţii.

El a primit Premiul Nobel pentru descoperirea probioticelor – microorganismelor  vii care acţionează în mod favorabil asupra sistemului digestiv.

Savanţii  moderni au confirmat această afirmație. În lume se produce o mare cantitate de medicamente şi suplimente alimentare, care sunt considerate probiotice.  Cu toate acestea, nu este așa. La probiotice sunt atribuite doar preparatele care conţin microorganisme, a caror  efect pozitiv asupra sănătății umane şi absența unui impact negative a fost  demonstrată prin studii. În cele din urmă, este foarte important, deoarece o serie de studii au demonstrat că preparatele care sunt poziționate pe piață ca probiotice, pot cauza boli grave, până la sepsis.

În cazul în care microflora intestinală nu este în stare să se autorestabilească pe cont propriu, se recomandă administrarea de probiotice şi prebiotice. Vă rugăm să ne spuneți despre aceste preparate.

După cum am menţionat anterior, probioticele includ medicamente şi suplimente alimentare care conţin microogranisme vii sau sporii lor, care pot ameliora sau normaliza biocenoza intestinală. Acest grup de preparate conține adesea o varietate de lacto – și bifidobacterii, a căror efect nu este echivalent. Pentru un tratament eficient este important să cunoaștem ce fel de bacterii se conţin în preparat. Al doilea punct important este doza sau numărul de bacterii. Ar trebui să fie calculată cel puțin în miliarde, pentru a avea un efect semnificativ asupra microflorei intestinale. Și în al treilea rând, este foarte important gradul de protecție a acestor bacterii de diverși factori.

Spre exemplu, medicamentele din generația trecută nu pot fi păstrate la temperaturi scăzute sau ridicate, nu pot supraviețui în mediul acid al stomacului sau sub influența bilei din duoden, adică, ele pur și simplu nu ajung în intestinul gros. Mai mult decât atât, după ce ajung în intestinul gros, bacteriile benefice „devin active”, „prind rădăcini”. Acest lucru este facilitat de așa-numitele prebiotice – substanţe care ajută bacteriile benefice „să lucreze”, de obicei ele reprezintă substratul alimentar pentru cele din urmă.

De aceea, dacă rezumăm cele spuse, cerințele de bază pentru un probiotic modern și eficient trebuie să fie: prezența unui număr mare de bacterii intestinale cu proprietăţi benefice, care au un strat de protecție împotriva impactului diverșilor factori agresivi și sunt combinate cu prebiotice pentru îmbunătățirea proprietăților terapeutice.

schimbam

La aceste preparate se atribuie Lactobex® – probioticul generației a VI-a, protejat prin tehnologia Duolac® de acţiunea sucului gastric şi acizilor biliari, care ajunge nemodificat în intestin.

Doamna Țurcan, ce sfaturi le puteți oferi cititorilor noștri?

Uneori nu e ușor să lupți cu dereglările microflorei intestinale. Pentru aceasta e necesar să depui mult efort, și uneori, bani. Din păcate, disbacterioza astăzi, e o boală des  întâlnită, iar cauze sunt o mulţime. Fiecare din noi îşi are propriile obiceiuri şi mod de viață.

Sfatul meu – încercaţi să înlăturaţi obiceiurile proaste, să respectaţi un regim alimentar echilibrat și un stil de viață sănătos, să includeţi în alimentaţie produsele lactate și o cantitate suficientă de fibre. În cazul în care disbacterioza se manifestă cronic, utilizaţi probiotice moderne și eficiente. Este important de a avea grijă și de a atrage mai multă atenție sănătății proprii.

P

Distribuie articolul: