Persoanele toxice pot fi întâlnite oriunde: la locul de muncă, în familie sau chiar în relația de iubire. Cu siguranță ai avut măcar o dată pe cineva în viața ta care parcă îți fura energia sau te simțeai insuficient în preajma sa. Ce facem cu oamenii toxici din viața noastră și cum îi identificăm? Ne răspude la aceste întrebări psihologa Ana-Maria Vodnicear. 

Cum ne dăm seama că un om din anturajul nostru este toxic?

„În funcție de cum te simți în compania acelei persoane. Cineva poate fi toxic pentru tine sau cu tine și super dulce pentru sau cu altcineva. Dacă aveai energie și erai ok și când apare această persoană te simți secat de puteri sau dispoziția bună a dispărut, e primul semn ca să identifici.

Sau dacă maniera în care îți vorbește te descurajează, îți afectează liniștea sau îți diminuează încrederea în sine: replici pe care le-am auzit de la clienții mei, de genul: „ești grasă”, „ești urâtă”, „fosta fiului meu a fost mai bună ca tine”, „nu vei reuși nimic” sunt deja semnale evidente care trebuie nu doar să te pună pe gânduri, dar și să te facă să acționezi.

Pe de altă parte, o persoană toxică poate vorbi foarte drăguț cu tine, dar să te folosească ca ladă de gunoi: își descarcă toate problemele pe umerii tăi. Ea se eliberează și curăță de negativisme, dar cu tine cum rămâne? Pe ea asta n-o interesează.

Nici măcar n-o interesează tu cu ce respiri. Sau dacă și te întreabă „cum la tine”, simți că e doar o întrebare formală. În realitate – nu e interesată. De fapt, e simplu, toxic înseamnă otrăvitor. Dacă simți că acel om îți otrăvește viața, indiferent prin ce acțiuni sau inacțiuni(fie că te minte, fie că te invidiază sau demotivează, fie că îți vorbește urât sau te folosește) înseamnă că e toxic pentru tine.”

Ce facem când ne dăm seama de acest lucru? Îi spunem acelui om că îl considerăm toxic?

„Ceea ce aș face eu și ceea ce îi întreb pe toți clienții mei e: „DE CE așa om e în viața ta?”. Întrebarea aceasta te face să te gândești și să te autoanalizezi. De aici pornește totul. Dacă simți că vrei să-i spui că e toxic pentru tine, de ce nu, fă-o! Doar că uneori poți rămâne fără serviciu.

Uneori oamenii toxici pur și simplu sunt în viața noastră. Nu pentru că noi i-am ales: rude, părinți, copii(da, copii), patroni. Dacă vrem ceva să zicem, important e să ne asumăm și consecințele. Pe cât posibil, e bine să excludem relațiile toxice din viața noastră.

Dar e clar că nu mereu o putem face. Putem însă reduce la minim contactul cu așa persoane. Putem să-i explicăm omului ce nu ne place și de ce vom reduce timpul alocat lui. Poate se schimbă. Uneori oamenii nu își dau seama că sunt toxici pentru alții.

Zicându-i, îi facem și lui un bine. Important e să vorbim asertiv și să încercăm pe cât posibil să nu jignim, însă să ne facem înțeleși și să înțeleagă până unde se poate cu noi, care sunt limitele. Însă adesea problema e și în persoana care se lasă intoxicată: stima de sine scăzută. Aceasta e mare momeală pentru tot felul de oameni și relații distructive. Iar atunci când pur și simplu nu poți elimina o relație toxică, învată să o transformi astfel încât să fie în folosul tău: poți învăța să răspunzi la replici, poți învăța să finisezi o discuție, să schimbi tema. Trebuie multă voință, exercițiu și forță, dar mereu iese ceva bun.”

Un om toxic este toxic cu toată lumea sau doar în relație cu anumite persoane?

„Unii sunt atât de nefericiți încât sunt toxici cu toți de prin jurul lor. Așa oameni nu merită decât milă. Și dacă îți place rolul de „Salvator” sau simți dorința intrinsecă să-l ajuți, poți încerca. Suntem totuși ființe sociale, nu-i putem exclude și da la marginea societății.

Uneori ei au pur și simplu nevoie de un pic de afecțiune și iubire. Și sunt oameni care au de unde să ofere. Puțini, dar sunt (ăștia sunt cei mai fericiți în viață, pentru că i-au înțeles sensul). Alții însă sunt toxici doar cu tine. Iar dacă judecăm după principiul că într-o „neînțelegere sunt ambii parteneri vinovați în mod egal”, e clar ca 50% e și vina ta că te-a ales.”

Cum poate un astfel de om să se schimbe?

„El trebuie să vrea și să ceară ajutor. Tu fă-ți partea ta: începe cu tine.

*Urmărește canalul nostru de Telegram