În ultimii ani, cultivarea murelor a devenit un domeniu destul de cunoscut la noi în țară. Treptat această afacere s-a transformat în una care promitea din start să fie un succes. Aceasta poate fi inițiată fără mari probleme în orice sat sau comună. Astfel din an în an, aceste pomușoare delicioase și bogate în vitamine și antioxidanți sunt tot mai apreciate de către moldoveni.

Să inițiezi o astfel de afacere, reprezintă mereu un risc. Așadar nu toate plantațiile rezistă. Char și așa, sunt mulți oameni, voluntari, gospodari care își pun scopul să descopere tainele acestei culturi și să le aducă ceva nou moldovenilor. Aceștia își investesc timpul, efortul și riscă practic totul pentru ca rezultatul final să fie unul sănătos și pe placul consumatorului.

Irina Pompuș se numără printre cei care au vrut să guste din afacerea cu mure. Deși femeia este absolventă a Universității Agrare din Moldova, prima sa experiență s-a dovedit a fi una deloc ușoară. Totuși, după o muncă asiduă și numeroase tentative de a proteja și recultiva culturile de mure, afacerea sa a dat primele roade. Acum pe rafturile din magazinele de la noi poți găsi cu ușurință mure, frumos ambalate, direct de la producător.

De ce este bine să cultivăm murele la noi în țară?

Ar fi totuși mai simplu să aduci murele din alte țări. Ei bine, murele sunt niște specii de pomușoare foarte fine. Aceste fructe conțin o gamă completă de substanțe nutritive cu efect terapeutic, cum ar fi zaharoza, glucoza, fructoza, complexul de vitamine din grupa B, vitamina C, o serie de minerale și alte micro și macro elemente. Pentru că durează cel puțin o săptămână ca aceste miraculoase pomușoare să ajungă în țară, în cazul în care sunt importante, acestea riscă să își piardă din proprietățile descrise mai sus.Iată de ce, cultivarea murelor la noi în Moldova este o afacere foarte binevenită.

Murele sunt cu mult mai rezistente decât zmeura de exemplu, la căldură și caniculă . Alte avantaje ale acestui fruct de pădure este faptul că are un gust specific, aproape că nu suferă de careva boli și nu este atinsă de dăunători.

Citește continuarea pe oleabux.com

Distribuie articolul: