Dis-de-dimineață curțile liceelor și școlilor din țară au devenit adevărate furnicare. După trei luni de vacanță, elevii au revenit la școală, fiind chemați de clopoțel. În timp ce unele școli au optat pentru ceremonia tradițională, cu intonarea imnului și darea primului sunet, altele au renunțat la careu și i-au poftit pe învățăcei direct în sala de studiu.

Jurnaliștii AGORA.md au mers la mai multe instituții de învățământ din capitală pentru a prinde atmosfera evenimentului.

Unul dintre instituțiile care a renunțat la careul tradițional este liceul „Mihai Viteazul”.

 

La liceul „Mihail Berezovschi” de la Ciocana, careul a fost cel care a dat startul noului an școlar.

Mai mult, aici evenimentul a fost oficiat și de un preot:

Nici localitățile rurale nu au trecut peste evenimentul solemn: Nimoreni, Ialoveni.

Și la liceul Onisifor Ghibu ziua a început cu un careu festiv.

Unii elevi de la Liceul Natalia Dadiani au venit la careu îmbrăcați în costume naționale:

Fără careu au petrecut și liceele „Gheorghe Asachi” și „Spiru Haret”. La „Spiru Haret”, spre exemplu, a renunțat la careu încă din anul 2015.

Amintim că anul acesta, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că fiecare instituție de învățământ poate să-și aleagă forma de organizare a Primului sunet, chiar renunțând la careu. Totodată, Ministerul a recomandat profesorilor să se axeze, la prima oră de clasă, pe teme care contribuie la crearea unui mediu motivațional pentru învățare și colaborare în cadrul școlilor. Întrucât prima zi de toamnă a fost duminică, elevii au început noul an școlar pe 2 septembrie.

Anul școlar 2019-2020 va avea următoarea structură, conform Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal: semestrul I: 2 septembrie – 24 decembrie, 2019; semestrul II: 9 ianuarie – 29 mai, 2020.

Pentru clasele terminale, a IX-a și a XII-a, semestrul II se va încheia la 22 mai, mai notează AGORA.