Ți s-a întâmplat vreodată să fii mușcat de o căpușă? Dacă da, atunci cu siguranță știi cât pot fi de periculoase. Cristina Gheiceanu a trecut printr-o astfel de experiență și a fost norocoasă pentru că a depistat căpușa la timp. 

Cristina a scris pe blog ei întrega poveste.

„M-ați întrebat unde m-am pierdut, de ce sunt absență din online. Iată că acum, când mi-am mai revenit, pot să vă povestesc totul.

3 săptămâni în urmă, în timp ce eram așezată pe o bancă în parc, m-am atins cu mâna pe gamba întâmplător. La atingere am simțit o umflătură și o senzație foarte neplăcută. M-am uitat și arătă exact ca o aluniță. Când m-am uitat mai bine era de fapt o căpușă, care era înfiptă în acea zonă și deja umflată cu sângele meu, semn că fost acolo mai mult de 24 de ore. Ce-i drept m-am panicat un pic, noroc că era Ovidiu lângă mine, care a reușit să o scoată foarte bine, fără a o rupe.

Întrucât auzisem cât de periculoase pot și căpușele am fugit ambii la medic, ca să întrebăm ce avem de făcut și ca să vadă medicul zona.

Țin să menționez că aici, în Elveția medicii foarte rar când îți dau antibiotic. Însă medicul, când m-a văzut și i-am descris cum arată căpușă, mi-a dat tratament profilactic de 7 zile cu antibiotic. Mi-a spus că din păcate, căpușele au suferit în ultimii ani modificări mari și că poartă mult mai multe infecții decât înainte.

Am terminat cursul de antibiotic, iar la doar 3 zile, zona în care fusesem mușcată, s-a înroșit foarte tare. A doua zi pata roșie s-a extins, iar a treia și mai mult. Citisem deja pe internet ce înseamnă asta, dar parcă nu vroiam să cred. Am fugit iarăși la medic, iar acolo după fața doctoriței mi-am dat seama și fără ca să-mi spună, că era ceea la ce mă gândeam eu.

Mi-a spus că pata arătă de parcă aș fi infectată cu Lyme, dar că sută la sută nu poate să-mi spună, întrucât ar fi nevoie de o analiză de sânge. Cert este că aveam o infecție puternică, în corp. Problema este că în cazul mușcăturii de căpușă trebuie să aștepți aproape 3-4 săptămâni, pentru a da analiza de sânge, dar și atunci nu e detectată infecția de fiecare dată.

În jurul meu imediat s-au strâns mai mulți medici și toți au ajuns la concluzia că nu merită de așteptat nicio secundă și că dacă mai așteptam câteva săptămâni pentru analiza de sânge, boala ar putea evolua, iar efectele acestei boli sunt foarte grave și medicii nu vroiau să riște cu sănătatea mea. Așa că, mi s-au dat 3 săptămâni de antibiotic și mi-au spus că sunt o norocoasă, pentru că am depistat boala în prima fază, în care ea se tratează ușor. Nu la toți cei care au fost infectați apare acea iritație pe piele.

Această istorie nu am scris-o pentru ca cineva să mă compătimească, pentru că voi fi bine. Dar vreau să vă spun ce am învățat eu din această istorie și ce să faceți, pentru a nu va afla în locul meu.

– Dacă mergeți în locuri cu multă vegetație, folosiți atât voi cât și familia voastră spray special, pentru haine sau piele, contra căpușelor.

-Nu vă gândiți că dacă sunteți îmbrăcat în pantaloni și cămașa cu mânecă lungă, căpușa nu va ajunge la voi. Eu așa eram îmbrăcată, dar probabil am adus-o acasă pe haine, iar apoi, ea s-a atașat de pielea mea.Când ajungeți acasă după un picnic, verificați atent corpul său rugați pe cineva să o facă.

-Dacă totuși ați fost mușcat de o căpușă, chiar nu merită să vă panicați întrucât nu toate sunt purtătoare de infecții. Ba mai mult, statistica arată că doar 5 la sută din căpușe, ar fi de fapt infectate. Dacă o descoperiți în primele ore, risc nu există.

-Nu omorîți căpușa cum am făcut noi. Păstrați-o și duceți-o la laborator (știu că așa ceva e posibil în Moldova). O să vă spună dacă căpușa e infectată sau nu. Din păcate, eu nu știam că asta e posibil.

-Dacă ați fost mușcat mergeți neapărat la medic să o extragă, dacă nu știți cum să o faceți, întrucât o puteți rupe.

-După ce ați fost mușcat, fiți atent la semne. Dacă după câteva zile apare o pată roșie ce se extinde, mergeți la medic.
Dacă după ce ați fost mușcat aveți semne de gripă, iarăși mergeți la medic.

-Dacă după ce ați fost mușcat, nu aveți niciunul din aceste simptome, mergeți peste 4 săptămâni și dă-ți analiza de sânge. Din câte știu, e vorba de testul Elisa și Western Blot, pentru a fi liniștiți în privința sănătății voastre.

Nu vreau nicidecum ca acest articol să vă alarmeze, ci pur și simplu să aveți grijă și să folosiți aceste spray-uri la necesitate, pentru ca să nu pățiți ca mine.

Medicii îmi spuneau că sunt foarte multe căzuți, când cei infectați cu Lyme, nu au niciun simptom și abia peste câțiva ani se adresează la medici, fără ca măcar să știe ce au, iar medicii depistează această boală foarte greu, nu în zadar se numește boala cu o mie de fetze. Nu o să scriu mai multe despre Lyme, pentru că o să găsiți toate informațiile pe internet.

Aveți grijă de sănătatea voastră, pentru că într-adevăr e cea mai importantă.”

Citește și: Cristina Gheiceanu s-a luptat ani de zile cu o afecțiune a tenului, dar a descoperit tratamentul minune. Este naturalist și foarte ieftin (Foto)

Distribuie articolul: