Femeile din Irlanda nu se obosesc tare în bucătărie, ne povestește Cristina. Tânăra mămică, astăzi cu traiul în țara spiridușilor și a norocului împreună cu familia, spune că irlandezii preferă cartofii pai prăjiți. Ah, da, și așa-zișii nuggets (un fel de chifteluțe din piept de pui) sunt scăparea lor. În Irlanda se mănâncă mai mult la restaurant decât acasă. Nu și în familia Darii. „Dacă nu aș găti eu, atunci și ai mei ar mânca numai ouă prăjite”, mărturisește Cristina. 

Cristina este absolventă a facultății de relații economice internaționale. Nu a lucrat o zi în domeniu, dar nu regretă. A descoperit că e pasionată de gătit și intenționează să transforme pasiunea într-o mică afacere. Are un băiețel de 7 ani și o fetiță de aproape 2 anișori. Anume fetița a inspirat-o, astfel încât gătitul a devenit și un soi de artă. 

Gătesc destul de des, aș zice aproape zilnic. Îmi place la NEBUNIE să gătesc, în Bucătărie îmi găsesc liniștea și îmi place sa îmi bucur familia și apropiații cu ceva gustos, parcă îmi reușește. Cel mai des gătesc bucate tradiționale, noi rămânem fideli Bucătăriei moldovenești și chiar cred că mai gustoase bucate ca la noi nu se găsesc nicăieri”, spune Cristina.

 

Cică dragostea trece prin stomac. Se pare că în cazul Cristinei dragostea de țară chiar nu îl ocolește. Ea ține legătura cu oamenii de acasă prin bucate, fiind membră activă a tot felul de grupuri create de gospodinele din Moldova, dedicate culinăriei. 

Am și câteva diplome câștigate în grupurile culinare. Sunt membră activă a celui mai mare grup culinar, cu 170 mii de membri. Îmi place să împărtășesc rețete. De fapt, pasiunea pentru gătit o am de mică, o admiram pe mama care gătea și încă gătește cele mai delicioase bucate. Îmi place să coc pâine, fiindcă de fiecare dată când coc, simt o liniște sufletească și parcă îndată mă simt din nou copil. Îmi apare în fața ochilor o imagine cu bunica și cu noi pe lângă ea, așteptând să scoată pâinica din cuptor.

Deci prin mâncare Cristina își alină dorul față de cei dragi, de casă și de neam. În bucătăria ei deseori miroase a sărmăluțe, fripturică cu mămăliga, plăcințele, zeamă cu tăieței de casă…Nu lipsesc nici deserturile – torturile, checurile, biscuiții. Rețetele le are, în mare parte, de la mama. Se mai inspiră însă și de la gospodinele pe care le cunoaște în grupurile culinare de pe rețelele sociale. Vă lăsăm să sorbiți din priviri câteva gustoșenii pregătite de moldoveanca noastră în bucătăria ei din Irlanda. 

Citește și: „La livrări mă ajută soțul!” Cristina Boaghi – mămica de la Sireți, care cucerește Moldova cu torturi homemade