Nu oricine s-ar aventura să cunoască știința sufletului uman, cu spinii și florile ei, anume de aceea adevărații psihologi din țară și de peste tot în lume pot fi numărați pe degete. Cristina Balan este un exemplu viu de profesionalism și continuă căutare. Nu renunță la studii și dezvoltare personală nici după facultate, iar de curând, și-a lansat un proiect nou pentru Republica Moldova. Va deveni unul dintre puținii autori de literatură motivațională autohtonă, iar textele semnate de Cristina vor apărea pe paginile revistei pentru femei EA.md.

Cristina ne-a mărturisit cât de importantă e respectarea principiilor deontologice în această meserie și cât de mult contează să nu venim la psiholog ca la ședințele de clarviziune!

7

Mi-am făcut studiile la facultate, am făcut și un master în Psihologia Organizațională, dar sunt în continuă dezvoltare și fac studii de programare neurolingvistică certificată în România, dar care, de fapt, este valabilă în toată Europa. Este un nou tip de abordare a ședinței de psihoterapie bazată pe anumite tipare pe care le folosim: cuvinte, acțiuni, imagini pe care le folosim în viața de zi cu zi. E o latură foarte interesantă și deosebită a psihologiei. Cel mai important este că psihologia îmi este utilă în primul rând mie. Pe lângă pasiunea enormă pe care ai ocazia să o urmezi, mai sunt și cunoștințele pe care le aplici în viața de zi cu zi. Începi să înveți și să vezi lumea altfel. Se schimbă relația cu cei din jur, cu tine însuți și asta este cel mai minunat.

Când eram la universitate, toată lumea zicea că la Facultatea de Psihologie vin cei mai neîmpăcați oameni, cu cele mai mari probleme. Nu cred că este adevărat, cred că acolo vin oamenii care doresc să se găsească pe sine și conștientizează acest lucru mai devreme decât o fac mulți alții.

IMG_1296

Îmi place să lucrez cu oamenii motivați să se cunoască pe sine. Încep prin a spune fiecărui client să se prezinte, pentru a-i înțelege modul în care se percepe: cât de serios se abordează pe sine și pe cei din jur. Încep apoi cu discuții de mică importanță. Am avut ocazia să lucrez cu copiii, dar trebuie să recunosc că pentru fiecare grup de vârstă este nevoie de o specializare aparte. Le recomand celor care vor să se ocupe în serios de asta, să se specializeze în domeniu.

Acum câteva săptămâni, am cunoscut o doamnă care s-a apropiat de mine și mi-a spus că are o prietenă căreia nu-i merge în viață. M-a întrebat dacă pot să o ajut. Aveam impresia că a venit la o vrăjitoare ca să tragă cărțile tarot. Dar pihologii nu sunt vrăjitori și nici magicieni, ei nu vor citi gânduri și nu vor înțelege cine ești doar din câteva priviri. Sunt oameni ca toți oamenii, doar că știu să pună întrebările corect și la momentul potrivit. Psihologul nu prescrie medicamente. E puțin probabil să ieși după o ședință de două minute cu problema rezolvată. Îți ia mai mult timp să-ți pui întrebări și să începi să răspunzi la ele.

4

Efectele consilierii sunt foarte relative, depinde în primul rând de problemă, de persoană, de cât de motivată este persoana să lucreze pentru a-și rezolva problema. Oamenii pot să vină la psiholog și fără a-și cunoaște problema. În medie, se recomandă 10 ședințe de consiliere, dar este foarte diferit. Psihoterapia este mult mai profundă decât consilierea psihologică și poate dura ani de zile.

Noi învățăm până unde trebuie să empatizăm cu oamenii și este important ca atunci când ieși din cabinetul de consiliere, să lași totul acolo. E ușor a spune, mai greu – de făcut. Nu e permis să povestești cuiva despre cazurile reale. E important să te poți detașa de problemele altora, dar și să ai propria viață pe lângă asta, să ai propriile pasiuni. De curând, am început să fiu pasionată de scris pe teme motivaționale, situații din viață cu lecții foarte importante.

Am un mic idol în psihologia din Republica Moldova, dar am și foarte mulți mentori care nici nu știu că sunt mentorii mei. Le urmăresc cărțile, iar printre ei se numără Alan Cohen – care nu se declară psiholog, dar este un foarte bun vorbitor al inimii. Pot să o numesc și pe Amy Cuddy, care e psiholog social. O mai am și pe Gretchen Rubin, a cărei carte am citit-o de curând – „Proiectul fericirii”. Sunt câteva cărți care mi-au schimbat literalmente viața.

2

Psihologii trebuie să își promoveze propria profesie prin cercetări, articole publicate, discursuri. Psihologia nu este baba de peste gard, care îți spune ceea ce trebuie să faci, ci o știință cu laboratoare, cercetători și ani de studii.

La capitolul confidențialitate, nu este periculos să dai un exemplu, însă trebuie să schimbi numele, contextul. Altceva este când pleci imediat acasă și spui cine a venit la tine. Toată încrederea și relația stabilită se poate duce pe Apa Sâmbetei, mai ales dacă despre asta se aude și mai departe. Devii baba de peste gard și nu mai contează studiile, diplomele. Cred că sunt mulți psihologi care fac gafe. Și eu am făcut, dar important este cum le redresăm și cât de corecți suntem în raport cu persoanele. În cabinetul meu, persoana trebuie să se simtă întâi de toate în siguranță. În cabinet, se face tot posibilul pentru confortul și relaxarea clientului. Importantă este respectarea liniștii, confidenței și intimității.

Lecturile motivaționale din Moldova sunt în fază nouă și atunci vom vedea reacțiile cititorilor!

5

Foto: Dima Iacovlev