„De ceva timp mă inspiră foarte mult mult metoda de educație Maria Montessori și o aplic foarte des cu copii mei. Avem o problemă cu băiețel de 8 ani de când era mai mic îi este frică să doarmă noaptea singur, visează urât și ne strigă prin somn. De la început l-am luat mereu în pat cu cea mică am zis categoric să o învățam să doarmă singură și să fie cât mai independentă” - este istoria unor părinți, reală și împărtășită chiar de ei. Într-un material detaliat pe blogul personal, mama copiilor, Diana Ballerini, a povestit pe pași, cum a creat acel pat care să îi ofere copilului în primul rând confort și în al doilea rând libertate.

„Văzusem pe internet modelul de pat Montessori pentru copii și mi-a captivat interesul foarte mult. E un pat mai simplu decât obișnuitele pătuțuri pentru copiii, dar cu o importanță foarte mare la individualitatea sa. Ceea ce face un pat pentru copii Montessori, diferit de pături tradiționale cu bare de pe piață este înălțimea sa, calibrate astfel încât să se asigure că copilul poate avea acces și să fie în autonomie totală: inclusiv să nu depășească în mod normal, 20-25 cm de la podea. În acest fel, copilul imediat ce devine independent poate ajunge în pat și să se dea jos din pat fără asistență”, explică Diana pe blogul MylittleIris.com.

Absența barelor sau a șinelor îi oferă copilului libertatea de vedere – el se va putea uita în jur, fără obstacole în calea vizuală. Copilul are un spațiu confortabil și deschis, care urmează să fie explorat. Orientativ, patul Montessori este recomandat copiilor de la 18-24 de luni, sau din momentul în care copiii sunt un pic mai autonomi în mișcare. Cred că v-ați pus întrebarea: Dar dacă cade?”

Diana Ballerini a găsit răspunsul și la această dilemă: „Având în vedere înălțimea minimă a patului ar fi o idee bună să îi plasăm jos un covor moale sau niște pernuțe și în așa caz nu se va lovi. Există posibilitatea de a cădea, până va învăța să fie foarte precaut că să nu cadă jos din pat. Trebuie să luați în considerație că micuțul se poate trezi noaptea, se va porni prin cameră – deci ar fi bine ca odăile să fie bine amenajate, fără a întâlni în cale pericole pe timp de noapte sau zi”, mai povestește mama.

Diana a realizat schița pentru pat, a personalizat-o cu numele fetiței sale, i-a căutat saltea, accesorii și cearșafuri, iar de realizare s-a ocupat împreună cu soțul ei, Marco Ballerini.

„Eu am hotărât foarte repede că îl vreau pentru fetița mea. După ce am cercetat piața noastră, am hotărât până la urmă să îl facem singuri. Mai jos vedeți pozele, ce materiale am folosit că să îl facem și dacă aveți întrebări nu ezitați să scrieți în comentarii”, a mai precizat mama micuței Iris.

pat etape