Ieri, 15 decembrie,  Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au fost gazdă celei de-a VI-a ediție a Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”. 

În cadrul Târgului  a fost inaugurată  expoziția  „Scoarța de Căușeni – tezaur de culoare și simbol”, care a oferit participanților prilejul de a cunoaște piese din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie Căușeni, Muzeului de Etnografie din s. Cania, r-nul Cantemir, Casei Muzeu „Alexei Mateevici” din s. Zaim, r-nul Căușeni etc. De asemenea au fost prezentate expoziții de scoarțe de la Complexul de meșteșugari „Artă Rustică”, s. Clișova Nouă, r-nul Orhei și Muzeul „Casa Părintească”, s. Palanca, r-nul Călărași, precum și scoarțe țesute de meșteri populari din alte localități.

Corneliu Popovici , prezent la acest eveniment, a menționat că deja al șaselea an la rând, în preajma sărbătorilor de iarnă Târgul Național al Covorului vine să ne ghideze în tainele țesutului, pentru a valorifica covorul tradițional, precum și a familiariza tânăra generație cu tradițiile și obiceiurile de iarnă.

„Pentru mine covorul e amintire, e simbolul destinului poporului nostru, țesut cu atâta îndemânare de către bunicile și mamele noastre”, a declarat oficialul.

Țesătoarele consacrate din Republica Moldova au organizat ateliere practice în cadrul cărora vizitatorii Târgului au descoperit tainele țesutului. Copiii au confecționat jucării pentru brad în cadrul atelierului „Jucăria de Crăciun”.

Iarmarocul meșterilor populari organizat în curtea MNEIN a readus în scenă magia Crăciunului și a Anului Nou, prin evocarea elementelor specifice Teatrului popular de iarnă și a colindatului de ceată bărbătească.

Menționăm că Târgul Național al Covorului este organizat al șaselea an consecutiv de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în contextul promovării elementului ,,Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova”, care a fost înscris la 1 decembrie 2016, în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.