Ce părinte nu s-ar îngrijora, de exemplu, dacă bebelușul plânge fără motiv în miez de noapte? Dacă te întrebi de ce copilul tău se trezește noaptea plângând, motivul pentru care face acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, mai ales dacă nu se întâmplă în fiecare noapte.

Există două motive principale pentru care bebelușul se trezește plângând noaptea, așa că iată ce ar trebui să urmărești:

1. Terorile nocturne
Cel mai obișnuit motiv pentru care bebelușii se trezesc în miez de noapte plângând sunt terorile nocturne. Acestea pot afecta pe oricine, însă se pare că bebelușii sunt mai predispuși la a suferi de terori nocturne; poate că denumirea în sine ți se pare ceva de coșmar, însă în realitate terorile nocturne sunt la fel că și somnambulismul, doar că puțin mai alarmante.

Cauza principală de producere a terorilor nocturne este oboseala sau lipsa somnului, așa că primul lucru pe care poți să îl faci pentru a evita ca bebelușul tău să sufere de aceste terori nocturne este să te asiguri că îl faci să doarmă suficient, să doarmă bine și să doarmă profund, în așa fel încât să fie mai odihnit.

Dacă bebelușul suferă de un astfel de episod și se trezește plângând, este foarte important să acționezi imediat. Mergi la bebe în cameră, însă în liniște și fără a vorbi cu el. Nu încerca să îl alini, va fi dezorientat și confuz și, dacă îl atingi sau îi vorbești, nu vei face decât să înrăutățești situația.

Singurul lucru pe care îl poți face de fapt este să fii alături de el și să aștepți că terorile nocturne să își urmeze cursul; urmărește-l și ai grijă să nu se rănească cumva și cu puțin noroc, va adormi la loc. Dacă totuși nu adoarme înapoi, poți să îl alini și să îl adormi din nou.

2. Boala 
Dacă de obicei bebelușul tău doarme toată noaptea, atunci când se trezește plângând este posibil să o facă pentru că nu se simte bine. Ar putea să sufere de dureri de ureche, de gât sau să aibă febră, ceea ce îl va face să fie agitat și irascibil. În acest caz, cel mai bine este să tratezi afecțiunea imediat, deci consulta pediatrul.

Ce să faci și ce să nu faci atunci când bebelușul se trezește plângând

Dacă nu terorile nocturne sunt de vină că se trezește plângând, cel mai bine este să îl alini și să îl calmezi pentru a putea adormi la loc. Nu îl agita, vorbește încet cu el, folosind o tonalitate calmă, încearcă să transmiți faptul că totul este în regulă și nu vorbi prea mult. Scopul este să îl faci să fie somnoros, așa că nu aprinde luminiile și nu face gălăgie.

Cu puțin noroc, în câteva săptămâni poți să îi reglezi somnul, astfel încât să nu se mai trezească plângând; ai grijă să respecți o rutină a programului de somn, care este cea mai bună modalitate pentru a te asigură că bebelușul doarme suficient în fiecare noapte.

Încearcă să nu te îngrijorezi la fiecare sunet și zgomot pe care îl face micuțul în somn și nu da buzna în camera lui de fiecare dată când auzi o mișcare, permite-i să doarmă în continuare, chiar dacă ai auzit un scâncet, pentru că acest lucru este normal.

Distribuie articolul: