Autoritățile au decis să lanseze un proiect pilot de modificare a meniurilor din instituțiile școlare și preșcolare. Totodată, specialiștii din cadrul Ministerului Educației își mai propun să majoreze contribuția financiară atât a statului, cât și a părinților, pentru ca alimentația copiilor să fie mai variată și mai calitativă

. Aceste soluții sunt, deocamdată, la nivel de discuții, iar responsabilii din grupul de lucru creat de Guvern, nu pot spune cum anume vor fi puse în practică, scrie Agora.md.

Proiectul pilot va fi pus în aplicare în școlile și grădinițele din sectorul Botanica, iar la sfârșitul anului vor fi trasate liniile și făcute concluziile.

Vom face inspecții, sondaje, dar vom și încerca să experimentăm noi modele de meniuri la grădinițele și școlile sectorului Botanica. Ulterior, vom vedea care sunt avantajele, precum și neajunsurile la grădinițe. La școli, vom propune autorităților să treacă la o alimentație de tip suedez, deoarece am analizat mai multe avantaje ale acestui model, mai ales că elevii pot să aleagă ce doresc să mănânce”, a spus pentru Sănătate INFO, Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ preuniversitar.

În prezent, pentru hrana unui copil de grădiniță sunt cheltuiți zilnic 18 lei și 70 de bani, iar pentru un elev de clasele primare – 10 lei . Contribuția statului este de 67%, iar a părinților – de 33 la sută.

Dacă va da roade în sectorul Botanica, atunci proiectul urmează să fie extins în toate instituțiile de învățământ școlare și preșcolare din municipiu. Deși este doar la nivel de discuții, autoritățile planifică să introducă aceste schimbări la nivel național, doar că nu se știe cum anume. Și asta pentru că în sate, primăriile sunt cele care alocă bani și achiziționează produsele alimentare pentru hrana copiilor.

Citește și  „Ţara care îşi bate joc de copiii săi!” Scrisoarea deschisă a unui grup de mame

Solicitările părinților, legate de alimentația copiilor în școli și grădinițe,            adresate Direcției Generale Educație

Reacția ministrei Ruxanda Glavan după discuția cu Grupul Părinților Solidari, care luptă pentru alimentația corectă în școli și grădinițe