De multe ori, copiii singuri la părinți sunt etichetați ca fiind răsfățați, egoiști și că nu acceptă compromisuri. Specialiștii însă sunt de părere că este doar un mit, apărut din cauza stereotipurilor vechi despre familie.

Potrivit unui studiu, copiii  singuri la părinți nu se simt mai singuri decât copiii care au frați. De fapt, timpul petrecut singur este crucial pentru formarea personalității unui copil și poate duce chiar la dezvoltarea unor trăsături pozitive precum încredere în sine sau independență. Astfel, copiii singuri la părinți nu sunt dezavantajați din acest punct de vedere.

Sunt frații cei mai buni prieteni pe care îi poți avea de-a lungul vieții?

Cu toții știm acel tip de surori care vorbesc ore în șir la telefon și își completează una alteia frazele. La fel de des întâlnim situații în care relațiile dintre frați sunt marcate de certuri, distanță și nemulțumire.
„Unul dintre avantajele faptului de a fi singur la părinți este acela că nu există rivalitatea între frați, nu există agresiune verbală din partea unui frate/soră”, declară sociologul Susan Newman. „Toate acestea apar în extrem de multe familii, iar în unele cazuri efectele negative se mențin de-a lungul vieții. Din păcate, frații nu se plac uneori, nici chiar la maturitate”, mai spune specialistul, potrivit eva.ro.

Sunt copiii singuri la părinți mai egoiști?

„Stereotipurile create în jurul copiilor singuri la părinți au, de fapt, mai multă legătură cu temperamentul decât cu a avea sau nu frați. Unii copii, fie că au frați sau nu, se nasc având temperamente reactive, intense. Acești copii simt mai puternic și reacționează mai intens la situațiile cu care se confruntă. Astfel că atunci când se întâmplă ceva sau când lucrurile nu merg așa cum și-au imaginat, au tendința de a avea reacții puternice, ceea ce poate părea o formă de egoism. Când sunt singuri la părinți, acest tip de personalitate este atribuit statutului de copil singur la părinți, fără să se ia în considerare temperamentul”, spune psihologul Duval Tsioles.