A devenit o obișnuință în societatea noastră ca grija copilului să cadă doar pe umerii mamei. Însă puțini știu că tații pot fi la fel de implicați în creșterea odraslelor. Acum un an, în dicționarul familiei, dar și în Codul Muncii, a apărut o nouă noțiune, cea de concediu paternal.

În familia Muntean fiica Sofia a venit la sfârșit de aprilie 2016. Fiind primul copil, tinerii părinți au fost copleșiți de noile provocări. Din acest motiv Igor Muntean este unul din tații care a a optat pentru un asemenea concediu, ceea ce i-a permis să fie alături de soție după naștere, dar și de fiica lor.

„Este o experiență foarte importantă atât pentru mamă, cât și pentru tată. Mama are posibilitate să se odihnească, să se relaxeze, mai ales că este după naștere. Iar copilul are nevoie de tată la orice vârstă, de la naștere să simtă căldura tatălui și a mamei. Tata de asemenea trebuie să se deprindă cu copilul și cu mama venită de la maternitate”, spune tânăra mămică, Tatiana Munteanu, în materialul realizat de Media-Azi.md.

Noul tătic la fel consideră că a făcut o alegere înțeleaptă care l-a apropiat mai mult de familie.

„A fost important deoarece eu, în calitate de tată, am fost alături de familie, de soție, de copil. Am avut grijă de copil, l-am ținut în brațe, l-am hrănit. Când era necesitate mergeam la farmacie, la medic împreună”, povestește Igor Muntean.

Conform Codului Muncii acest tip de concediu poate fi luat în primele 56 de zile de la nașterea copilului pe o durată de două săptămâni. Datele oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale arată că, până în iunie 2017, circa 1500 de tătici au beneficiat de concediul paternal. Ceea ce demonstrează deschiderea crescândă a bărbaților de a-și ajuta soțiile.

Pentru a beneficia de indemnizație paternală, tatăl copilului nou născut trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  • Să solicite concediul paternal în primele 56 de zile de la nașterea copilului;
  • Să solicite indemnizația paternală în termen de 30 de zile de la data acordării concediului paternal de la locul de muncă;
  • Să aibă un salariu legal în ultimele 3 luni premergătoare nașterii copilului;

La fel tatăl trebuie să prezinte un set de acte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu sau la Casa Teritorială unde se deservește locul de muncă de bază, în termen de 30 de zile de la data acordării ordinului de concediu, cu anexarea următoarelor acte:

  • Buletin de identitate, în copie și în original;
  • Certificatul de naștere al copilului, copie și original;
  • Ordinul de acordare a concediului paternal de la locul de muncă;

Din experiența țărilor europene, transferând o parte din treburile casnice și de îngrijire a copilului, care, deseori, sunt făcute de femei, către bărbați, a permis tot mai multor femei să se angajeze și să obțină o independență financiară. Aceasta a adus la o bunăstare mai bună a lor și a sociețății în general, dar și la o rată a divorțurilor mai mică.

SURSA

Distribuie articolul: