Ministerul Sănătății a emis Cod portocaliu de rujeolă la nivel național. Anunțul a fost făcut de ministrul Svetlana Cebotari, în urma unei ședințe a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publice, convocată luni dimineața la solicitarea prim-ministrului.

Prin urmare, au fost anunțate mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea focarului. De exemplu, medicii de familie vor trebuie să identifice copiii nevaccinați până la data de 1 septembrie. De asemenea, toți copiii vor fi monitorizați odată cu începerea noului an de studii, astfel încât să fie evitată o eventuală răspândire a focarului.

Ministrul Sănătății a atenționat că va fi lansată o campanie națională de informare privind importanța vaccinării, vor fi purtate discuții cu liderii diverselor confesiuni religioase, astfel încât toți copiii să fie vaccinați contra rujeolii. Svetlana Cebotari nu a precizat însă ce măsuri se vor întreprinde în cazul în care părinții vor refuza să-și vaccineze odraslele. „Ministerul se va strădui să vină cu un program amplu de comunicare”, a spus ministrul.

Potrivit oficialului, focarul ar fi izbucnit la o tabără din satul Morenii Noi, Ungheni. Maladia ar fi fost transmisă de un copil care a vizitat Ucraina. „Focarul se răspândește rapid. Sâmbătă am fost anunțați că sunt alte două cazuri la Cahul. Modul de transmitere a maladiei este calea aerogenă, iar o persoană contaminată poate transmite virusul la 18 persoane.  S-a constat un nivel scăzut de acoperire a vaccinării. De asemenea, situația nefavorabilă în țările vecine”, a declarat Svetlana Cebotari.

56 de cazuri de rujeolă au fost deja confirmate, iar 86 sunt în examinare, a mai anunțat oficialul, menționând că 60% din acestea au fost înregistrate în trei localități din Ceadîr Lunga. „Șapte cazuri au mai fost înregistrate la Ungheni, patru la Strășeni, patru la Taraclia și cinci cazuri recente la Cahul”, a menționat ministrul.

Distribuie articolul: