Clădirea Circului din Chișinău are un model 3D care va asigura conservarea clădirii. Copia digitală a fost realizată cu ajutorul unui aparat laser de mare precizie și va fi folosită în cadrul proiectului de renovare.

Echipamentul a măsurat distanțele dintre diferite elemente ale edificiului cu exactitate de milimetri. Imaginea creată de computer în baza acestor date reproduce fidel construcția care poate fi analizat spațial. De asemenea, modelul ar putea fi folosit, de exemplu, pentru crearea unui muzeu virtual al Circului.

Lucrările de la Circ au fost efectuate în cadrul expertizei tehnice realizate la comanda Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Expertiza a arătat, de asemenea, că blocul A al Circului, unde este situată arena mare, poate fi reparat.

Studii preliminare au fost efectuate de administrația instituției în anii 2018 și 2019. Acum urmează etapa de proiectare. Pe parcursul acestei faze experții vor indica exact ce lucrări vor trebui efectuate. Uniunea Europeană a alocat pentru tot proiectul circa 2 milioane de euro, dintre care peste 1,5 milioane de euro pentru lucrări care ar urma să înceapă în iunie 2020.

Circul din Chișinău ar putea fi redeschis pentru public către sfârșitul lui 2021.

Distribuie articolul: