Agricultorii, dar mai ales pomicultorii sunt în stare de șoc, în așteptare. Pierderi cu siguranță vor fi, dar e prematur să le estimăm, aflăm de la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe. Temperaturile cele mai scăzute sunt așteptate pentru vineri și sâmbătă, astfel încât recolta de cireșe, caise și piersici va fi compromisă.

În acest moment pierderile sunt cauzate de vântul puternic care scutură florile, frunzele și rupe crengile.

„Temperaturile negative vor afecta și plantațiile de măr, care sunt cele mai numeroase ca suprafață în Republica Moldova. Acestea ocupă aproape jumătate din suprafața totală a livezilor de 136 mii ha,  ceea ce înseamnă în jur de 61 mii ha. Alte 4 mii ha sunt cu cireși, 4 mii cu vișini, peste 8 mii cu piersici”, a declarat pentru Ea.md specialistul în marketing al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, Vadim Codreanu.

De menționat e că, anul trecut, cam în aceeași perioadă, în 7 raioane din nordul țării s-au înregistrat temperaturi negative. O singură noapte cu înghețuri a afectat livezile de mere, prune și caise. Atunci s-au estimat și pagubele, dar numai săptămâna trecută s-a discutat regulamentul de despăgubire. Încă niciun producător de fructe nu și-a primit banii, dar iată că ne-am pomenit la al doilea îngheț, de această dată de proporții. Potrivit jurnal.md, cea mai tardivă dată a îngheţurilor în aer în raioanele de nord şi centrale ale republicii s-a semnalat pe 21 – 24 mai (în 1980). Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi.

Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%.
Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a plantelor răsărite de porumb în dependenţă de termenii de semănat constituie 5-10%. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui şi sfeclei de zahăr în timpul răsăririi lor nu este mare şi este posibilă doar în raioanele de nord ale republicii.

Plantele abia răsărite a culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheţ şi suportă scăderea temperaturii până la 7 – 9°C frig.

Culturile legumicole – ca tomatele, ardeii, vinetele şi altele sunt cele mai pretenţioase faţă de căldură. Îngheţurile cu intensitatea de 0 – 1°C frig duc la pieirea lor.