Atunci când ne alegem destinațiile de vacanță, una dintre variabilele pe care o luăm în calcul este siguranța. Nu ne avântăm către țări cu risc crescut de terorism, în care există revolte, alte fenomene sociale sau naturale care ne pot pune viața în pericol.

Siria, Libia, Somalia și chiar anumite părți ale Ucrainei au fost descoperite ca fiind cele mai periculoase destinații din lume. Mali, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Yemen, Irak și Afganistan au fost, de asemenea, considerate riscante în privința securității pentru iubitorii de călătorii în 2020, transmite The Sun.

Studiul realizat de International SOS – o companie privată de consiliere în domeniul riscurilor – a analizat trei factori majori ce prezintă pericol, în toate țările: factori de natură medicală; securitatea și siguranță rutieră.

În ceea ce privește securitatea călătoriilor, aceasta este determinată de nivelul de violență, controlul guvernamental asupra cetățenilor și accesibilitatea țării. Capacitatea de a gestiona catastrofele naturale, serviciile de urgență; tulburările sociale și infrastructura sunt, de asemenea, analizate.

Cât privește aspectele medicale analizate, un risc ridicat de călătorie înseamnă un serviciu de asistență medicală, deficitar și un risc crescut de boli infecțioase, cum ar fi malaria sau holera. Siguranța rutieră este reprezentată de numărul deceselor înregistrate la 100.000 de persoane.

Libia, Niger, Guineea, Eritrea și Republica Centrafricană au fost considerate nesigure când a fost vorba de siguranța medicală, împreună cu Irak, Afganistan, Yemen, Somalia, Sierra Leone și Haiti. De asemenea, Venezuela s-a dovedit a fi nesigură în urma declinului sistemului de sănătate al țării, în timp ce Coreea de Nord a primit un clasament similar, deoarece este „incapabilă” de a gestiona un focar potențial de boală, potrivit unui studiu global de sănătate.

În privința siguranței rutiere, peste două treimi din Africa au înregistrat peste 25 de decese rutiere la fiecare 100.000 de cetățeni, împreună cu Venezuela, Belize și Republica Dominicana.

Thailanda și Vietnamul au rate mari de mortalitate atunci când vine vorba de șesele – mai mulți turiști au murit în ultimii ani după ce au folosit scutere și mașini pe drumuri dificile. Un medic britanic a murit după ce a ieșit la volan în Thailanda, în timp ce un alt tânăr călător a fost ucis într-un accident de scuter, la începutul acestui an în Vietnam.

Una dintre cele mai mari amenințări la adresa turiștilor, anul viitor, vor fi „schimbările geopolitice”, după cum declara Matthew Bradley, director regional de securitate la International SOS.

El a declarat pentru Forbes că „tulburările civile generate de inegalitate” ar afecta o serie de țări. Hong Kong, Chile și Bolivia sunt câteva exemple, în acest sens.

Matthew a adăugat că, în timp ce SUA este considerată o țară cu risc scăzut, acest lucru s-ar putea schimba în urma alegerilor prezidențiale, dacă există revolte. Din fericire, Europa de Vest este considerată sigură pentru a călători atunci când vine vorba de riscuri medicale, de securitate sau rutiere.

Țările scandinave care au fost desemnate cele mai sigure țări ale lumii, cu riscuri nesemnificative de securitate a călătoriilor: Norvegia, Danemarca, Finlanda și Islanda.

Citește și: Topul celor mai frumoase destinaţii turistice pentru 2020, recomandate de Lonely Planet

Distribuie articolul: