Ultima ediţie a Târgului agro-gastronomic „SUMMER BERYY FAIR” din această vară a adunat zeci de producători de pomuşoare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Evenimentul a avut drept scop de a promova producătorii autohtoni şi produsele ECO. În luna august, plantaţiile agricultorilor se colorează la propriu, de la violet şi chiar negru, până la roz şi roşu. Astfel afinele, aroniile, murele, goji, căpşunile târzii, cătină şi măceşul au fost la ordinea zilei şi i-au încântat atât pe cei mici, cât şi pe cei mari.

Datorită faptului că pomuşoarele au fost proaspete şi la preţ de producător, acestea s-au vândut în doi timpi şi trei mişcări. Cumpărătorii au format cozi la tarabele pline cu bunătăţi pentru a reuşi să cumpere câte ceva de-ale gurii. Cele mai solicitate produse au fost afinele. Pomuşoarele au fost comercializate în caserole, asigurând astfel calitatea fructelor transportate acasă. Mai nou, Pomuşoarele Moldovei sunt disponibile şi în supermarketurile, în caserole ermetice, purtând numele producătorilor care le cultivă.

Târgul gastronomic a fost unul variat, unde cumpărătorii s-au delectat cu dulcețuri, sucuri proaspete, cheesecake-uri, prăjituri, tarte, smoothie-uri, limonade răcoritoare şi alte bunătăţi locale gătite din pomuşoarele Moldovei. Şi de dată această echipa K Lumea a gătit clătite live, care au fost servite cu miere şi mure proaspete.

La Teatrul Gasronomic de la Summer Berry Fair vizitatorii au participat la lecţii de nutriţie, gastronomie şi frumuseţe. De asemenea, în cadrul acestuia, invitații evenimentului au povestit despre cât de gustoase şi sănătoase sunt pomușoarele Moldovei.

„Din majoritatea observaţiilor din partea consumatorilor de pomuşoare, tensiunea arterială scade considerabil. Am mai citit şi câte ceva prin literatură şi am aflat că aceste produse sunt benefice pentru vedere, pentru a bloca pătrunderea radiaţiilor în organismul uman, la fel, aceste fructe pot să prevină anumite forme de cancer. Recomand ca să fie consumate atât proaspete, cât şi uscate, dar fără adaos de zahăr”, a menţionat Mihai, vânzător.

Pentru copii au fost organizate diverse ateliere de creaţie, acestea fiind picturi, colorarea puşculiţelor şi a unor figurine confecţionate din gips.

Caniculă nu i-a oprit pe vizitatori să vină la târg că să-şi umple pungile de pomuşoare proaspete, ba mai mult, aceştia au avut parte de voie bună şi de produse gastronomic care i-au surprins cu gustul şi savoarea lor.

Sectorul de producere a pomuşoarelor este un domeniu în dezvoltare în Moldova. Actualmente, cele mai răspândite pomuşoare cultivate sunt căpşună, zmeură, coacăză, murul, agrişul, afinele, cătină şi goji. Conform statisticilor, în anul 2015 au fost înregistrate circa 3 mii hectare de suprafeţe cultivate pomuşoare şi un volum total de producţie de circa 4,7 mii tone, dintre care 83% sau 3800 de tone au fost vândute pe piaţa internă, iar 17% (820 tone) au fost exportate.

Evenimentul a fost organizat de către echipa Klumea, pentru Asociaţia „Pomuşoarele Moldovei”, susţinut de USAID, HEKS, CCA, PNUD şi Uniunea Europeană. Organizatorii acestui eveniment îşi propun să transforme pomuşoarele Moldovei într-o marca de ţară, ca ulterior cumpărătorii să opteze pentru produse locale şi ecologice.

Autor/Foto: Nicoleta Balacci, stagiară