La întrebarea „cine e cel mai fericit om de pe planetă”, știința a găsit un răspuns. Este vorba despre Matthieu Ricard - un fotograf, filosof și călugăr tibetan, retras acum la o mănăstire din Nepal. Autor de numeroase cărți dedicate buddhismului, Matthieu a vorbit, într-un interviu pentru GQ, despre ce factori îi pot ajuta pe oameni să atingă starea de fericire.

Matthieu și-a căpătat pseudonimul după ce a participat la un experiment. În 2008, în cadrul University of Wisconsin–Madison, la corpul său au fost conectați 256 de senzori care îi monitorizau starea creierului în timpul meditației. În timpul experimentului, creierul monahului producea mai multe unde Gamma decât au fost înregistrte vreodată în literatură. După acel experiment, monahul a devenit celebru, chiar dacă nu-și dorește nici până azi acest lucru.

Călugărul tibetan Matthieu Ricard are 70 de ani și susține că pentru fericirea deplină, e de ajuns să dăm dovadă de bunătate și altruism.

Ricard îi îndeamnă pe oameni să se oprească în fiecare zi pentru cel puțin 15 minute, pentru a se gândi la lucruri pozitive. Un mare obstacol în calea fericirii, după cum susține monajul, este comparația propriei vieți cu altele:

„Comparația ucide fericirea!”, susține tibetanul, în interviul pentru publicația masculină GQ.

Capabil să se hrănească doar din meditații preț de câteva zile la rând, Matthieu Ricard este retras acum în Nepal.

5 lecții de fericire, de la Matthieu Ricard:

Nu fi trist, doar acționează! Dacă nu există soluții, nu ai motive de tristețe.

Antrenează-te pentru o viață fericită. Uneori, ea se poate ascunde doar într-un joc de badminton.

Găsește-ți flacăra, rațiunea de a fi. Ce contează cu adevărat pentru tine, ce îți oferă sens? Muncește pentru asta.

Bucură-te pentru alții.

Împărtășește fericirea, lucrează în serviciul ei.

Foto: Huffington Post, OLIVIER LABAN-MATTEI/AFP/Getty Images

Distribuie articolul: