Organizația Națiunilor Unite din Moldova a premiat cele mai creative, inovative, eficiente, oportune și participative inițiative și acțiuni de apărare și promovare a drepturilor omului. Află, mai jos, cine sunt cei 6 câștigători.

La data de 6 decembrie curent, în cadrul celei de-a 15-a ediție a Galei Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2019 au fost oferite șase premii, iar câștigătorii sunt următorii:

  • Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă” – Premiul General pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului în anul 2019;
  •  „Clinica Universitară Juridică” din Bălți – Premiul pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local în anul 2019;
  • Ludmila Adamciuc – Premiul pentru activism remarcabil în domeniul drepturilor omului în anul 2019;
  • EcoVisio – Premiul pentru integrarea remarcabilă a drepturilor omului și echității în structura internă și operațională a organizației în anul 2019;
  •  Youth Klinic – Premiul special pentru grupuri/organizații ale copiilor și tinerilor pentru realizări remarcabile în promovarea drepturilor omului în anul 2019;
  • Andrei Lefter – Premiul special pentru organizații, grupuri de tineri sau indivizi pentru promovarea drepturilor și sănătății sexual reproductive în anul 2019.

Premianții au fost selectați în urma unui concurs deschis. Dosarele persoanelor sau entităților nominalizate, obținute în urma procesului de consultări publice, precum și în urma analizei altor materiale disponibile, au fost jurizate de o echipă de experți și de un consiliul independent, format din reprezentanți ai societății civile, organizațiilor internaționale și experți independenți.


Printre criteriile utilizate în procesul de evaluare au fost creativitatea, perseverența, devotamentul și curajul demonstrat în promovarea drepturilor omului, precum și impactul acestor acțiuni asupra vieții oamenilor.

Este de menționat faptul că anul acesta au fost marcate două aniversări importante: 30 de ani de la ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Copilului și 25 de ani de la Conferința Internațională privind Populația și Dezvoltarea. În acest context au fost introduse două premii speciale pentru a recunoaște meritele copiilor și tineretului în domeniul promovării drepturilor omului.

Gala Premiilor ONU pentru Drepturile Omului este organizată în fiecare an în ajunul Zilei Internaționale pentru Drepturile Omului, marcată la 10 decembrie.