Ți-ai făcut planuri grandioase, ești determinată să-ți rezolvi toate cele lăsate pentru altă dată, dar brusc simți că nu ai nicio putere să o faci. Uneori, oboseala e cel mai mare inamic al nostru, iată de ce este important să știi din ce motiv apare și cum o poți „alunga”. Iată câteva sfaturi oferite de andreearaicu.ro.

Ciclurile de somn nu sunt optimizate

Te simți ca un sac de box și dacă ai dormit cele 7-8 ore recomandate? Asta se întâmplă pentru nu ai învățat cum ții cont de ciclurile naturale de somn.

Fiecare ciclu de somn are între 70 și 100 minute, trecând de la faza de REM și non-REM și tot ce exista intre ele. Fiecare perioada e strâns legata de un proces specific de regenerare sau detoxifiere a celulelor din corp.

Anumiți factori, ca nivelurile crescute de cortizol (stres) sau o glicemie instabilă pot ți dea peste cap ciclul de somn. Deci oricât de multe ore ai petrecut tu în pat nu contează dacă ritmul de somn nu e sănătos, iar consecințele sunt serioase. Un somn REM întrerupt, de exemplu, a fost asociat cu dificultăți de concentrare sau iritabilitate.

Ce ai de făcut? Studiile au arătat cei care se bucură mai mult de lumina soarelui dimineața au mai puțin cortizol în sistem, pe seară. La fel, o dieta echilibrată care evită mâncărurile procesate este esențială pentru o glicemie stabilă pe timpul nopții. Vitamina D și potasiul fac casa buna când vine vorba de un somn odihnitor.

Carențe specifice

Lipsa de energie este direct proporțională cu lipsa de anumiți nutrienți, iar carențele astea își fac de cap cu organismul tău.

Principala sursă de energie stocată în celulele noastre este adenozintrifosfatul sau ATP. El este moneda de schimb în economia organismului tău, dar nu poate face nicio tranzacție reală fără bancherul său – magneziu.

ATP trebuie fie legat de magneziu pentru a activa minunățiile care se întâmplă înăuntrul sistemului nostru, mai ales având în vedere magneziul este responsabil de peste 300 de procese enzimatice menite ne țină sănătoși și energici. Dacă există o lipsă de magneziu, acele 300 de procese nu pot fi îndeplinite corespunzător, și nici nu trebuie te miri ești ca o plăcintă leșinată pe canapea la sfârșitul zilei.

Ce ai de făcut? Vestea bună e că magneziu se lipește de noi aproape instant tocmai pentru că este prezent în atâtea procese, deci pentru a te asigurăai suficient, poți încercă un supliment, la îndrumarea medicului, totuși. Poți influența aportul de magneziu prin mâncare dacă te duci spre spanac, semințe de dovleac, migdale, banane și alte alimente bogate în vitamine.

Lipsa mișcării

Nu confunda ora de sală cu o viață activă.

Există și un nume pentru specia de oameni care compensează o viață la birou cu câteva ore de sală pe săptămână: sedentarii activi. Desigur, orice activitate e mai bună decât deloc, dar nu conta pe asta pentru a-ți reface nivelurile de energie.

Ce ai de făcut? Adevărul este nu avem cum luămniște energie, ci trebuie o facem. Te ridici și începi sari, faci genuflexiuni, fugi, mergi, orice simtă corpul se pun sistemele în mișcare. Ideal ar fi faci o repriza de genul la fiecare 90 de minute, te încarci cu câte un val de dinamism.

Nu consumi destule lichide

Știai deshidratarea îți poate afecta ADN-ul? Cele mai suferinde sunt creierul și sistemul nervos, iar cea mai mică scădere a nivelului de lichide se transforma în durere de cap și oboseală.

Toate celule, țesuturile, organele funcționează într-un mediu susținut de apă, nimic nu se poate întâmpla fără ea.

Ce ai de făcut? Aportul zilnic de apă e strâns legata de numărul de kilograme pe care-l ai. Pentru a afla cantitatea exact, împarte greutatea corporala la 32. De exemplu: o persoana de 84 de kilograme are nevoie de 2,6 litri de apa zilnic, în timp ce una de 66 de kilograme de doar 2 litri. Fă-ți un obicei de a lua apa cu tine, de a o ține pe birou, în mașină, peste tot pentru a te asigura ca ajungi sa consumi cât îți trebuie și începe-ți ziua cu un pahar mare de apă, pe stomacul gol.

Stresul

Știai 80% din vizitele medicale se datorează de fapt stresului și problemelor cauzate de el? Stresul îți mănâncă energia și vitalitatea, forțând glandele suprarenale funcționeze la capacitate maximă, solicitând hormonii și cortizolul. Ești mereu în starea primară de fugă sau luptă, de parcă fiecare situație este pe viață și pe moarte.

Ce ai de făcut? În loc te refugiezi în cafea și dulciuri, fii proactiva când vine vorba de starea ta interioară și ce trebuie pentru a nu ajunge în situații de somatizare. Meditație, yoga, exerciții de respirație, sport, aer liber, tai chi sau qigong – toate sunt soluții de aur pentru creier, căruia îi dau un reset binemeritat.

Sursa: AndreeaRaicu.ro

Distribuie articolul: