Reducerea glandelor mamare este o operație de reconstrucție, prin care se realizează micșorarea volumului sânilor și repoziționarea elementelor anatomice ce suferă cu timpul procesul de ptoză (cădere). Cu alte cuvinte, se întâmplă repoziționarea lor la nivelul coordonatelor estetice normale.

Care sunt motivele pentru care femeile recurg la operația estetică de reducere a glandelor mamare?

“Unele femei, prin natură, au un bust mare în raport cu proporțiile corpului lor. Mărimea și greutatea sânului creează adesea disconfort și chiar probleme de sănătate. Femeile cu sâni mari se plâng de imposibilitatea de mișcare și restricționare în sport. Sânii prea mari nu sunt un ideal estetic, pot afecta coloana vertebrală, pot crea probleme respiratorii, dureri de gât, precum și dureri de cap. Cel mai mare disconfort creat este cel psihologic și anume lipsa încrederii în sine”, comunică Chirirgul estetician Anatolie Taran.

Unul dintre principalele motive pentru care femeile apelează la operații estetice în Chișinău, în special la reducerea sânilor – este acela că sânii își pierd fermitatea. Gravitația este imposibil de ignorat, iar combinată cu modificările de vârstă… sânii mari pierd mai rapid forma ideală, caracteristică tinereții. “Conștientizarea constantă a mărimii exagerate a sânilor, întărită de impresia că oamenii sunt mereu cu ochii pe decolteul tău, împreună cu problemele de sănătate, pot fi motive bine întemeiate pentru gândul de a apela la un medic plastician”, explică acesta.

Nu trebuie neapărat să suferi de obezitate pentru a recurge la operația de micșorare a glandelor mamare, deși sunt și așa cazuri. Sunt femei cu o greutate normală, dar care își doresc o îmbunătățire și merg la un medic estetician bun.

În cazul când în glandele mamare rămâne mai puțin țesut glandular, dar piele este în exces, atunci se pot utiliza și implanturi mamare. Dacă ai o astfel de problemă, discută cât mai deschis și sincer cu chirurgul plastician. După o examinare detaliată, în funcție de caracteristicile pielii (textura pielii, forma și dimensiunea sânului) și dorințele personale, medicul va stabili etapele operatorii.

Ce beneficii îți poate aduce reducerea glandelor mamare?

 • Reducerea sânilor poate îmbunătăți aspectul fizic, poate consolida stima de sine și te eliberează de numeroasele inconvenienț
 • Este o soluție pentru disconfortul creat de sânii mari.
 • Îmbunătățirea aspectului poate avea un impact direct sau indirect asupra satisfacției personale și profesionale.
 • Reducția mamară ajută femeile să obțină un raport corect între mărime sâni și proporții corp.
 • Pentru femeile care suferă de disconfort semnificativ din cauza sânilor mari, procedura poate ajuta la ameliorarea durerilor și iritațiilor.
 • Scopul operației de reducție mamară este de a reduce volumul surplusului de piele și restabilirea conturului normal al sânilor, păstrându-se proporțiile cu restul corpului.

Care este rolul medicului plastician în etapa pre-operatorie?

“Operațiile estetice la sâni sunt foarte delicate. Această intervenție are o încărcătură emoțională deosebită pentru paciente, cea mai mare frică fiind cea legată de maternitate și legătura puternică ce însoțește alăptarea. Anume din acest motiv, medicul plastician devine un partener de încredere în rezolvarea celor mai intime probleme. Procesul de chirurgie plastică poate fi privit ca un contract în care atât medicul plastician, cât și pacienta au o responsabilitate comună. Sprijinul post-operator din punct de vedere psihologic, pe lângă îngrijirea medicală, este o cerință absolută”, notează specialiștii în medicină estetică de la noi.

Cum are loc procedura de reducere a glandelor mamare?

 • Durata: de la 2 până la 3,5 ore
 • Anestezie: anestezie generală
 • Spitalizare: minimum 1 zi
 • Aspect acceptabil: aproximativ 7-14 zile
 • Practicare sport: după aproximativ 3 – 4 săptămâni.

În spatele operației estetice de reduce a glandelor mamare se ascunde multă durere, suferință, frică și instabilitate emoțională.

Alege un medic competent, care să fie înțelegător, dar și profesionist, precum este Dr. Estetician chirurg Anatolie Taran.

P