Pe 21 aprilie 2019, creştin-ortodocşii sărbătoresc Floriile. Este sărbătoarea ce prevesteşte Învierea Domnului şi Paştele. Floriile se serbează cu o săptămână înainte înviere, an de an. Azi vorbim despre tradiţii de Florii, ce reprezintă Duminica Floriilor. 

Tradiţii de Florii

Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor sau Săptămânii Mari, cum i se mai spune. Este ziua în care Iisus  Hristos a intrat în Ierusalim, pe un măgar. A fost întâmpinat cu flori, ramuri de măslin şi finic. A fost aclamat ca un împărat de mii de oameni: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”

Ce reprezintă Duminica Floriilor

Duminica Floriilor este una din cele mai importante de peste an. Este singura dată când Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat ca împărat.

În ziua de azi, credincioşii duc ramuri de salcie la biserică, în loc de măslin şi finic, copaci ce nu sunt în România. Oamenii merg la Liturghie, se roagă şi aprind lumânări. Salcia a devenit un copac sfânt. Se zice câ s-ar fi aplecat şi făcut punte pentru Maica Domnului, ajutând-o să treacă peste apă.

Tradiţia salciei de Florii

Drept multumire, Maica Domnului a sfinţit salcia. Ramurile duse la biserică sunt sfinţite de preoţi. Creştinii le iau înapoi acasă şi le pun la uşi sau icoane. Au rol de a feri familia de boli şi casa de necaz.

Unii creştini îşi fac cingătoare din ramuri de salcie pe care le leagă de părţile corpului unde au dureri. Fetele mari pun salcia sub pernă pentru a deveni mai frumoase şi pentru a se căsători în anul respectiv.

Ramurile de salcie sfinţită se mai pun la copaci, pentru a rodi mai mult, sau la stupi, pentru ca albinele să fie binecuvântate. Cei care cultivă cânepă pun ramuri lungi la cultură pentru a creşte cânepa înaltă.

De Florii nu te speli pe cap

De Florii e dezlegare la peşte şi e bine ca în această zi să nu consumi carne. Mănâncă peşte, toată ziua. Nu te spăla pe cap dacă nu vrei să albeşti înainte de vreme. Dacă e necesar, foloseşte apă sfinţită sau descântată.

Tradiţia spune că, dacă te împărtăşeşti de Florii, ţi se va îndeplini orice dorinţă pe care ţi-o pui în gând, când se apropie preotul de tine.

O tradiţie spune că, aşa cum e vremea în Duminica Floriilor, aşa va fi şi de Paşte. În această zi, se coc plăcinte care se dau de pomană săracilor. În această zi, înfloresc urzicile, dar nu mai sunt bune de mâncat.

De unde vine numele de Duminica Floriilor

Pe vremea romanilor, sărbătoarea Floriilor era dedicată Zeiţei Flora. Apoi creştinii au transformat-o în Duminica Floriilor, ziua în care începeau pregătirile pentru Învierea Domnului. Aşa se face că a fost legată de intrarea Domnului în Ierusalim.

Fetele care îşi vor sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă, la miezul nopţii, şi să se spele pe cap cu ea. Apoi trebuie să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit. În ziua de Florii se aerisesc hainele, se primenesc obiectele din casă şi fetele scot zestrea din casa pentru a îşi atrage ursitul.

Foto: Oana Nechifor

Distribuie articolul: