În Republica Moldova numărul îmbolnăvirilor crește, numărul instituțiilor medicale a crescut, însă moldovenii nu se adresează mai des la medici. Aroape jumătate din bolnavii înregistrați suferă de boli ale aparatului circulator, respirator și digestiv. Neîncrederea în sistemul medical, dar și lipsa banilor împiedică adesea pacienții să apeleze la consultații și investigații medicale de calitate. Analiza comparativă a tarifelor aplicate de trei centre private pentru anumite servicii medicale de bază arată că acestea depășesc cu mult posibilitățile financiare ale populației, notează Agora.md.

În perioada 2000-2012, numărul de bolnavi înregistrați a fost într-o tendință generală de creștere în Republica Moldova. Totodată, se atestă apariția tot mai multor instituții medicale. Din cele 818 instituții existente în anul 2012 în Republica Moldova, cele mai multe (511 la număr) sunt private. 

Având în vedere cele mai frecvente boli de care suferă populația din Moldova, am selectat câteva servicii medicale reprezentative și tarifele aplicate pentru aceste servicii de către trei centre medicale private din țară. 

sanatatea

Totodată, datele statistice arată că populația Republicii Moldova are posibilitatea să cheltuiască pentru sănătate doar circa 100 de lei lunar. Asta înseamnă de trei ori mai puțin decât cheltuielile lunare pentru întreținerea locuinței, mai scrie Agora.

poza

Ce investigații anuale sunt obligatorii pentru o femeie, dar și cât te-ar costa acestea, în condițiile Republicii Moldova, aflați din continuarea articolului.

Distribuie articolul: