Știm cu toții cât de important este să ne spălăm pe mâini și să dezinfectam lucrurile pe care le folosim. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC), transmiterea noului coronavirus are loc prin stropii de salivă răspândiți prin respirație și, potrivit ultimelor cercetări, acesta poate persistă câteva ore și chiar zile pe suprafață unor obiecte realizate din diferite materiale.

„Curățarea murdăriei vizibile de pe suprafețe urmate de dezinfectare este cea mai bună masaura pentru prevenirea COVID-19 și a altor boli respiratorii în azile și în comunități”, anunță CDC.

Site-ul The Everygirl a întocmit o lista cu lucruri pe care trebuie să le dezinfectezi. Printre acestea se numără unele uzuale, dar și altele la care nu te-ai gândi că ar merită atenția ta. Iar dacă ai nevoie de resurse pentru a procura produse sanitare – una din soluții ar fi să apelezi la ForzaCredit.

Iată ce trebuie să cureți în mod special pentru a evita infecția cu coronavirus!

1. Telefonul mobil

Probabil obiectul pe care îl folosim cel mai mult de-a lungul zilei; vital pentru comunicare, informare și divertisment, telefonul mobil este și cel mai murdar obiect pe care îl atingem de zeci de ori în fiecare zi. Îl purtăm cu noi și îl atingem oriunde – în bucătărie, în baie, în camera de zi și în dormitor, pe stradă, în mașină, așa că n-ar trebui să ne mire că e plin de microbi.

Un studiu realizat de London School of Hygiene & Tropical Medicine a descoperit că unul din șase telefoane mobile sunt infestate cu materii fecale, relatează CNN. Așadar, ai grijă să cureți smartphone-ul de mai multe ori pe zi – găsești aici câteva sfaturi pentru această operațiune.

2. Laptopuri și computere desktop

Acum, când tot mai mulți suntem nevoiți să lucrăm de acasă sau folosim mai mult tehnologiile online pentru cumpărături, streaming, chat și câte și mai câte, avem contact mai consistent cu aceste dispozitive. Tastatură și mouse-ul sunt mediul perfect pentru germeni, mai ales dacă obișnuim să luăm și o mică gustare în față laptopului sau a computerului.

Chiar dacă sunt mai protejate, întrucât, de regulă, ești singură persoană care le folosește (îndeosebi în cazul sistemelor desktop), computerele tot trebuie dezinfectate periodic.

3. Telecomenzile

Credeai că dacă ai șters telefonul de câteva ori ai scăpat de griji? Ei, bine, telecomanda televizorului este și ea destul de folosită. Și, mare atenție, dacă nu locuiești singură, ajunge și în mâinile altora. Este valabil și pentru telecomanda altor dispozitive, precum aerul condiționat.

Schemă de risc e foarte simplă: dacă, să zicem, telecomanda TV nu este dezinfectată, iar tu o folosești pentru a porni un film pe Netflix și apoi atingi cu aceeași mâna popcornul sau chipsurile din castron, tocmai le-ai deschis poartă spre corpul tău inamicilor invizibili. Evita acest scenariu dezinfectand zilnic fiecare telecomanda din casa ta!

4. Lucruri pe care le atingi des

Pe scurt: clanța ușii, întrerupătoarele, robinetele și vasul de toaletă. Gândește-te puțîn la rutină unei zile obișnuite: vii acasă, deschizi și închizi ușa locuinței, ai nevoie să mergi la baie, aprinzi lumina, faci ce ai de făcut, tragi apă, vrei să te speli pe mâini, deschizi și închizi robinetul – tocmai ai luat microbii de pe fiecare dintre aceste obiecte cu care intri zilnic in contact, cu unele chiar de mai multe ori pe zi. Iată de ce trebuie să le dezinfectezi insistent, scrie site-ul citat.

5. Suprafețele din casă folosite des

Blatul de bucătărie, rafturile din bucătărie și din baiemasă de bucătăriemăsuță de cafea se numără printre suprafețele cu care intri zilnic în contact și ar trebui dezinfectate cât mai des posibilAdică de mai multe ori pe zi. „Dovezile actuale arată  noul coronavirus poate rezistă câteva ore și chiar zile pe suprafețele realizate dintr-o varietate de materiale”, arată CDC.

Ideal e să le cureți cel puțin de două ori pe zi cu un dezinfectant a cărui eticheta arată că este sigur pentru uz casnic, scrie The Everygirl. De asemenea, ai grijă să-ți iei măsuri de protecție când folosești aceste substanțe de curățare – trebuie să porți mănuși și să asiguri aerisirea spațiului respectiv.

6. Mâncarea livrată la domiciliu

Poate că ai senzația că treaba asta cu dezinfectarea se transformă în paranoia, dar e mai bine să exagerezi cu curățenia și să nu pățeșți nimic decât să lași gara jos și să-ți pui în pericol sănătatea. Așa că atenția ta trebuie să se îndrepte și spre lucrurile care vin din exteriorul casei.

Mulți dintre noi comandă mâncare și băuturi de la restaurante și cafenele, ceea ce în esență e un mod excelent de a susține afacerile locale în aceste zile grele. Alimentele preparate termic sunt mai puțin expuse la microbi când sunt bine gătite, însă chiar dacă presupui că personalul le face și le livrează cu respectarea tuturor normelor de igienă, acestea pot fi, totuși, expuse la germeni pe drumul din bucătărie până la ușa casei tale.

Cel mai indicat este să-ți iei măsuri proprii de siguranță: spală-te pe mâini imediat după preluarea comenzii și curată ambalajul cu șervețele antibacteriene sau spray dezinfectant. Apoi spală-te din nou pe mâini înainte de a atinge mâncarea.

7. Genți, sacoșe, portofele, chei, ochelari

De fiecare dată când ieși din casă, „prietenii” invizibili ies și ei la plimbare – fie că facem câțiva pași, mergem la farmacie, la magazinul alimentar sau la doctor. Atingem des portofelul, scoatem cardurile, bancnotele sau monedele, luăm restul și punem mâna pe produsele pe care le cumpărăm.

Carol Winner, specialistă în sănătate publică, a spus pentru HuffPost că articolele textile și din piele pot păstra mai mult stropii care conțin noul coronavirus. Din fericire, suprafețele din piele pot fi curățate mai ușor.

8. Interiorul mașinii

Credeai că lupta cu coronavirusul se da doar în casă? Ei, bine, mașînă este o extensie mobilă a spațiului tău privat. Atenție însă: habitaclul este limitat, iar dacă înăuntru intră și alte persoane, este mediul perfect pentru răspândirea microbilor.

Mulți dintre noi nici nu-și pun problema să-și curețe mașînă în interior. Și chiar dacă volanul este locul în care se concentrează cei mai mulți microbi, n-ar trebui să uiți să cureți bine și schimbătorul de viteze, cotiera, manetele de semnalizare, butoanele de pe planșă de bord și de pe uși, precum și clanțele portierelor. Apropo de portiere – nu doar pe interior, ci și pe exterior!

Practic, te apuci să cureți zdravăn un sfert din interiorul mașinii, dar dacă nu lucrezi de acasă și o folosești zilnic, atunci consideră că acesta este primul front de lupta cu coronavirusul înainte de a întări apărarea în casă.

Sursa

P

Distribuie articolul: