Pentru mulți părinți capriciile alimentare ale copiilor sunt o adevărată problemă care pare să nu aibă o soluție eficientă. Iată de ce ți-am pregătit câteva sfaturi care ar putea să te ajute și pe tine și pe micuțul tău să depășiți problemele ce survin în timpul mesei.

1. Oferă-i copilului un anumit grad de independență

Poate fi o idee bună sprijiniți nevoia de independență a copilului când vine vorba de mâncare. Oferiți opțiuni alimentare sănătoase, dar lăsați copilul decidă cât va manca. Îl puteți lăsa aleagă dintr-o banană sau măr, de exemplu. Important este fie alimente sănătoase și aibă posibilitatea de a alege. Limitați opțiunile la 2-3 alimente, astfel încât copilul nu fie prea confuz sau copleșit.

2. Implică copilul în pregătirea meselor

Poate fi util implicați copilul în pregătirea meselor de familie. De exemplu, poate aleagă o rețetă sau un meniu, scoată ingredientele din frigider, spele fructele și legumele, pună tacâmurile pe masă sau decoreze farfuria. Se va simți mândru ajută și vor fi șanse mai mari mănânce ceva la care a contribuit și el activ. E bine îi implicați la gătit, la cumpărături și pregătirea meselor. În plus, îi veți ajuta dezvolte o abilitate pe care o pot folosi pentru tot restul viețiipregătirea mâncărurilor sănătoase.

3. Fără pedepse și fără recompense pentru mâncare

Pedepsirea copilului pentru refuză încerce alimentele noi sau anumite alimente poate transforma alimentele respective într-un lucru negativ. Este tentant îi oferim copilului recompense doar pentru mănâncă ceva – de exemplu, „dacă mănânci toate legumele din farfurie, primești ciocolată”. Acest lucru poate face copilul mai interesat de recompensa decât de mâncarea sănătoasă. De asemenea, lasă mesajul alimentele sănătoase sunt greu de consumat și e nevoie neparat de un „cadou” pentru asta.

Experții sugerează utilizarea recompenselor nealimentare pentru a încuraja acceptarea alimentelor este cea mai bună. Simpla folosire a laudelor verbale pentru a-i informa pe copii sunteți mândri de ei este o metodă utilă. Sunt utile și autocolantele, creioanele, timpul de joc suplimentar sau îi permiteți aleagă un joc preferat pentru după cinăsunt exemple de recompense nealimentare pe care le puteți utiliza pentru a promova acceptarea alimentelor.

4. „Termină tot din farfurie” – da sau nu?

Stai la masă până termini tot din farfurie” – nu e o soluție eficientă și poate duce la stres, tensiune în familie și o luptă pentru putere când vine vorba de alimentație. Dacă cel mic e constrâns termine tot din farfurie sau mănânce un anumit aliment, acest lucru poate cauza și induce aversiune față de respectivul aliment. Cei mici trebuie accepte alimentul pentru vor, pentru le place, nu pentru sunt constrânși.

Dacă nu-i este foame, nu forțați copilul mănânce. De asemenea, nu mituiți și nu obligați copilul mănânce anumite alimente sau mănânce tot din farfurie. Acest lucru nu poate decât intensifice – sau consolideze – o luptă pentru putere asupra alimentelor. Serviți porții mici pentru a evita ca cel mic se simtă copleșit și oferiți-i șansa de a cere independent mai mult.

5. Fii creativ când aranjezi mâncarea în farfurie

Unii copii pot fi atrași și interesați de textura sau aspectul anumitor alimente. Acesta este motivul pentru care alimentele e bine fie cât mai atrăgătoare pentru copil atunci când încercați îl convingeți încerce feluri de mâncare noi.

De asemenea, puteți strecura câteva frunze de spanac sau kale în smoothie-ul lui preferat, sau puteți adăuga legume tocate foarte mărunt în pastele care îi plac. Un alt mod de a face alimentele pară mai apetisante pentru copii este de a le prezenta într-un mod distractiv și creativ. De exemplu, puteți folosi forme de prăjituri cu steluțe sau inimioare pentru a tăia fructe și legume proaspete în forme distractive.

6. Fii un model când este vorba despre alimente

Asigură-te propriile opțiuni sunt în conformitate cu alimentele pe care dorești le mănânce și le savureze copilul. Deși este posibil nu-ți dai seama, copiii sunt influențați la un nivel foarte mare de alegerile voastre alimentare. Copiii învață despre alimente și preferințe alimentare urmărind comportamentele alimentare ale celor din jur. Încercă să-ți sporești consumul de alimente sănătoase precum legume și le savurezi la mese și ca gustări în fața copilului.

7. Mese plăcute, dar fără distrageri

Crearea unui mediu distractiv și lipsit de presiune atunci când mâncați este esențială atunci când e vorba de un mofturici la masă. Copiii pot simți când există tensiune în aer, ceea ce îi poate determina se închidă și refuze alimentele noi. Lăsați copiii, în special copiii mai mici, exploreze alimentele atingând și degustând fără a-i presa. Cu toate acestea, se recomandă ca mesele nu dureze mai mult de 30 de minute și este bine eliminați mâncarea după acel moment.

Părinții ar trebui creeze un mediu fără surse de distragere pentru copiii lor în timpul meselor. Desi poate fi tentant ți lași copilul se uite la televizor sau joace un joc în timpul mesei, nu este un obicei bun. Mesele se iau în familie, la masă, nu la birou, nu pe covor, nu în fața televizorului.

Stabiliți rutine de masă. E indicat aveți un program stabilit de mic dejun, gustare de la mijlocul zilei, prânz, gustare dupăamiază, cina și gustare de seară.

8. Introdu treptat alimente noi

Deși este posibil nu credeți cel mic accepta vreodată alimente noi, este important continuați încercați. Cercetările sugerează cei mici pot avea nevoie de până la 10-15 expuneri la un aliment nou înainte de a-l accepta. Expuneți repetat copilul la noul aliment oferind o cantitate mică din acesta împreună cu o porție dintr-un aliment care îi place deja. Încurajați copilul vorbească despre culoarea, forma, aroma și textura unui aliment – nu dacă are un gust bun.

9. Atenție la preferințele copilului

La fel adulții, copiii au preferințe pentru anumite gusturi și texturi. Înțelegerea tipurilor de alimente care le plac copiilor poate ajuta le oferiți alimente noi pe care e mai probabil le accepte. De exemplu, dacă unui copil îi plac mâncărurile crocante precum covrigii și merele, poate prefera legumele crude care seamănă textura cu ale gustărilor preferate, mai degrabă decât legumele mai moi și gătite.

Respectați și dorințele copilului. Fiecare are propriile sale preferințe când vine vorba de mâncare. Copiii pot mânca un sandviș cu pâine fără coajă doar, pot manca broccoli, dar lase tulpina în farfurie, sau pot îndepărta pielița de la roșii. Cu toții avem astfel de preferințe, fără ne dăm seama, și trebuie le respectăm și pe ale celor mici.

10. Reduce alimentele nesănătoase

Dacă cel mic consuma alimente nesănătoase, cum ar fi chipsuri, bomboane și sucuri, acest lucru ar putea afecta negativ consumul la mese. Dacă cel mic are acces pe tot parcursul zilei la alimente nesănătoase, va fi mai puțin atras de mâncare când vine ora mesei. Oferiți gustări și mâncare la ore stabilite cu aproximație – 3 mese și 2-3 gustări, pe parcursul zilei. Acest lucru le permite copiilor și dezvolte pofta de mâncare înainte de următoarea masă. De asemenea, fără desert la fiecare masă! Nu oferiți întotdeauna desert după masă. Desertul nu trebuie oferit după fiecare masă și nici măcar în fiecare zi.