În perioada pandemiei nimeni nu a anulat sarcina, nașterea sau problemele de ordin ginecologic care pot apărea la orice femeie. Am discutat cu Cristina Ipati, ginecolog obstetrician în cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.1 despre ce facem în această perioadă, cum accesăm serviciile ginecologice, care dintre acestea pot fi consultate la distanță și care dintre ele necesită neapărat prezența la cabinet.

Ce s-a schimbat în procesul de naștere?

„Absolut toate maternitățile lucrează în regim normal, cu anumite restricții de carantină, absolut obligatorii. Regulile de igienă strictă sunt obligatorii pentru pacienți și personal, este fișa epidemiologică care se îndeplinește încă din ambulanță, apoi purtăm și o discuție mult mai amplă cu gravida sau ginecopata la internare. Gravida nu mai poate fi asistată de partener la naștere și nici primi vizite în perioada când stă în maternitate. Menționez că Maternitatea Nr 2 este strategic responsabilă de gravidele cu Covid-19, deci ele sunt direcționate acolo. În cazul Spitalului Nr 1, este un bloc separat, cu personal separat – deci nu sunteți supuse riscului absolut deloc”, ne asigură Cristina Ipati.

Cristina Ipati, ginecolog-obstetrician

Ce facem dacă am prins o sarcină în această perioadă?

„Dacă aveți posibilitatea să faceți o ultrasonografie – doar ca să vă asigurați că aveți o sarcină uterină normală. Anunțați medicul de familie, luați acidul folic și asigurați-vă că duceți un mod de viață sănătos. Până la 11-12 săptămâni puteți rămâne acasă, iar mai apoi colaborați foarte bine cu medicul de familie sau ginecologul dvs și totul va fi bine. Orice alte probleme mai severe, hemoragii sau alte întrebări mai grave – imediat adresați-vă medicului ca să nu scăpați situația de sub control”, ne recomandă ginecologa.

Cum acționăm la capitolul anticonceptionale, dacă nu am decis acest subiect anterior?

„M-aș abține să recomand unei gravide hormonale pe timp de pandemie, până nu cunosc sau văd bine pacienta. Sunt deschisă pentru metodele mecanice de contracepție: prezervativul sau diafragma și încerc să-mi ajut pacientele să învețe metoda calendarului, mai ales cele care încă alăptează, dar au deja restabilit ciclul menstrual. Trebuie să cunosc foarte bine pacienta ca să-i pot recomanda hormonale, dar prefer să o examinez și investughez la cabinet”, ne-a mai spus Cristina Ipati, ginecolog obstetrician.

Ce alte răspunsuri a avut doctorița pentru întrebările legate de serviciile ginecologice vedeți în interviul LIVE.

Pentru întrebări private dnei doctor Cristina Ipati accesează pagina „Doctor de femei”