Pentru fiecare poveștile din copilărie devin pe parcursul vieții un subiect de comparație, o tangență sau un model de acțiune sau de respectare a unor valori. Cum e și firesc ca să ajungi să te bucuri de un final fericit trebuie să treci prin diferite obstacole și să faci față misterilor la fel e și cu poveștile. Aceste situații tensionate și lucrurile negativiste fac să îndrăgim personajele pozitive sau învingătoare, formând profilurile unor eroi sau moduri de rezolvare a unor situații.

Poveștile neamului nostru sunt încărcate cu sfârșituri sau situații înspăimântătoare, cum că vulpea a mâncat gogoașa, baba a bătut găina sau lupul a mâncat iezii. Părinții, fiind cei care le spun povești celor mici și cei care fac legătura dintre copii și eroii poveștilor, s-au pus pe gânduri la efectul psihologic adus de cele întâmplate în povești asupra copiilor și au bătut alarma.

Folcloristul și scriitorul Iulian Filip menționează:

„În fiecare din noi este bine și rău și în orice comunitate sunt personaje bune și negative. Poveștile oferă niște modele de cum să anihilăm aceste ispite.”

Psihologii însă fac lumină și pun părinții să mediteze asupra faptului că ei sunt cei care inventează rezolvarea unor mofturi a copiilor lor prin apariția Bau-Bau-lui sau a Lupului sau chiar a unui personaj negativ din povestea lui preferată.

rodica RudeiPsihologul Rodica Rudei explică aceste situații.

„Adulții ca să pună stop pe toate crizele copilului îi dau o sperietură. Nu putem să creștem copilul într-un balon steril doar roz, doar cu eroi care câștigă, trebuie să existe povești rupte din realitate. Să fie un moment de ceartă dar la urmă să vină soluția.”

Specialiștii recomandă alegerea cu atenție a cărților cu povești, studierea conținutului acestora conform vârstei copilului. Concluzionarea dar și discuția despre ceea ce le-a plăcut copiilor cel mai mult în povestea citită este cheia înțelegerii moralei sau a mesajului unei povești care are la bază dezvoltarea și creșterea personalității copilului.

Autor: Viorica Cioară, stagiară

Video: Prima Oră