Mâncarea pregătită în vasele de lut este mult mai gustoasă, suculentă și sănătoasă. Și pentru că se apropie vremea meselor delicioase în familie, iar friptura și sărmăluțele vor fi de nelipsit, ne-am gândit să venim cu o listă de preparate la cuptor.

Iată ce mai poți găti în vase de lut în afară de sarmale:

  • mâncăruri din orez și legume;
  • tocănițe scăzute din carne, cartofi și diverse legume;
  • pui umplut și rulade din carne;
  • pește și orez;
  • clătite cu diverse umpluturi, fie din carne și legume, fie cu brânză;
  • preparate din ciuperci;
  • legume umplute cu carne sau cu orez și ciuperci;
  • combinații delicioase cu legume, carne afumată și mămăligă, pe care o fierbi înainte.

Ce trebuie să faci înainte de fiecare folosire

Atât vasul, cât și capacul trebuie umplute cu apă și lăsate să se umezească bine timp de cel puțin 6 ore.
După ce se aruncă apa, vasul se unge cu puțin ulei prin interior și se pun alimentele.
Se pune în cuptorul rece și se lasă focul să ardă la o treaptă inferioară, ca să se încălzească treptat.

Ce NU trebuie să faci niciodată cu un vas de lut

Nu se pune niciodată direct pe foc, ci pe un grătar la distanță.
Nu se pune niciodată în cuptor fără să fie umezit din timp, deoarece argila se crapă.
Nu se pune în cuptorul încins, pentru că existe riscul să se spargă.
Nu se lasă niciodată un vas de lut gol în cuptor, fără apă sau fără alimente în el, pentru că se usucă rapid și se crapă.
Nu se spală niciodată cu detergent de vase, deoarece detergentul rămâne imprimat în lut și intră apoi în mâncare.

Cum se curăță vasul după folosire

După folosire, vasul se lasă la înmuiat în apă caldă cel puțin o jumătate de oră. Se curăță bine cu un burete aspru resturile de mâncare fără detergent!
Dacă miroase puternic a ceapă și carne, se pune apă caldă și puțin oțet și se bagă la cuptor timp de aproape o oră, la foc potrivit. Oțetul scoate mirosurile grele din argilă, dezinfectează și degresează vasul, scrie libertateapentrufemei.ro.

Distribuie articolul: