Peste 600 de absolvenți ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au depus jurământul lui Hippocrate. La eveniment pe lângă tinerii specialiștii, au fost prezenți părinți, prieteni, profesori care i-au ghidat pe perioada studiilor, dar nimeni de la Ministerul Sănătății.

În timp ce făceau poze cu colegii, pentru a rămâne memorabilă această zi, AGORA i-a întrebat cum au fost acești șase ani de studii? Ce planuri au de viitor? Cum văd ei astăzi situația din sistemul medical din Republica Moldova?

Iată răspunsurile lor:

„Am așteptat șase ani de zile acest eveniment să depunem jurământul lui Hipocrate, cel care de fapt ne călăuzește în toți anii. Vreau să rămân în țară, să fac rezidențiatul. Așteptăm mai repede să se formeze un Guvern puternic, să schimbe situația, să ne ofere numărul de locuri de care avem nevoie, pentru a ocupa o specialitate pe care ne-o dorim. Jurământul care astăzi l-am depus cu siguranță o să-l respect, prin intermediul lui noi dăm dovadă de responsabilitate, confidențialitate, pentru că în mâinile noastre este viața pacienților”, a spus Noroc Iurie.

 

„Din primul an când vedeam colegii absolvenții, mă gândeam cu emoții la momentele când o să absolvim. Îmi părea o eternitate șase ani, dar au trecut repede. Vreau să-mi continuu studiile. În sistemul medical astăzi sunt multe lacune, noi o să venim, o să muncim și o să tindem să schimbăm situația”, a adăugat Viorica Mereac.

 „Mă simt un doctor micuț la început de cale, cu sclipici în ochi, pregătită pentru noile realizări, sper să fie bine în drumul pe care l-am ales în viață. Vreau să slujesc cu desăvârșire acestei țări. Aici am reușit să-mi fac studiile și aici vreau să profesez. Îmi doresc pe viitor să fie mai bună situația în medicină, o să ajutăm și noi pentru a face schimbările. Sper ca medicina să fie un domeniu prosper și să ne mândrim de ceea ce suntem. Să nu ajungem în momente în care să mergem cu capul plecat”, a subliniat Zaharii Marina.

„Mi-am luat o responsabilitate mai mare decât a fi student. Vectorul principal e să profesăm ca doctor. Pe viitor vreau să rămân în țară. În sistemul medical avem specialiști buni, dar trebuie mai multă organizare”, a mai menționat Veaceslav Juc.

„Au fost șase ani plini de surprize, foarte frumoși, cu multe greutăți, dar se merită rezultatul, sunt fericită de titlul de medic. Pe viitor vreau să-mi continuu studiile în țară, să fac rezidențiatul. Sistemul medical, ar trebui să fie mult mai încurajator și mai motivant pentru studenții noștri, ca să rămânem acasă”, a adăugat Liliana Juncu.

„Au fost grei cei șase ani de studii, uneori lipsiți de distracții, totul am sacrificat pentru studii. Vreau să rămân în țară pentru a-mi continua studiile mai departe. Sperăm între timp să se schimbe situația, cu noul Guvern. Vreau să spun că la noi în țară lipsește respectul pacientului față de medic și în general față de sistemul medical. Medicii nu sunt apreciați pentru munca și dedicația lor. Dar, despre salariu ce să spun, doar că este mizerabil, nu este suficient pentru a avea un trai decent”, a subliniat Tatiana Zabica.

„Mă simt neclară, un pic confuză, pentru că șase ani de zile știi exact ce trebuie să faci și acum… Mi-am ales o profesie nu tocmai ușoară. Planurile de viitor este să ne liniștim și să vedem cum și unde putem să ajutăm oamenii, fiindcă au nevoie de noi. Situația în medicină este precară și la nivel de personal și la nivel de resurse. Schimbarea se face foarte lent și foarte multă lume opune rezistență”, a spus Cristina Sibov.

Situația din țară în general și din sistemul medical în particular îi face pe unii, însă, să se gândească la străinătate.

„Suntem o viitoare familie de medicii. Ambii vrem să ne continuăm studiile peste hotare, deoarece astăzi situația în sistemul medical din țară este deplorabilă”, a conchis Adrian Grechin.

În acest an au depus jurământul lui Hipocrate 632 de absolvenți de la USMF. Astfel, pentru sistemul național de sănătate au fost pregătiți specialiști în domeniile: Medicină – 415, Stomatologie Chișinău – 102, Farmacie – 89 și Medicină preventivă – 26. În total, în acest an, au absolvit USMF „Nicolae Testemițanu” 929 de specialiști.

Conform bazei de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în prezent în domeniul medicinei sunt 393 de locuri vacante, din care: asistent medical (inclusiv de familie) -156, medic specialist-106, medic medicină de familie – 36, farmacist – 33, medic medicină generală – 20, brancardier – 11, cercetător/laborant științific în bacteriologie – 8, maseur – 6, felcer laborant – 5, registrator medical – 5, laborant-farmacist – 5, laborant la analiza chimico-bacteriologică – 2.

Sursa: Agora.md