Acneea este una dintre cele mai frecvente probleme estetice, cu care ne putem confrunta încă din adolescenţă şi chiar şi la maturitate. Acneea la vârsta maturităţii apare datorită unor factori care pot foarte uşor de controlat, spre deosebire de acneea la pubertate, care este influenţată în mare măsură de explozia hormonală specifică vârstei.

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog din România, explică pentru csid.ro, cum poate fi tratată, dar şi care sunt cauzele acneei la maturitate.

Cauze pentru acneea apărută la maturitate

Anumite produse cosmetice pot constitui o cauză bine determinata pentru declansarea acneei: cremele de faţă, loţiunile de protecţie solară, gelul de bierbierit şi toate celelalte produse pe bază de ulei pot înfunda porii şi astfel pielea nu mai poate respira, existând riscul apariţiei coşurilor. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, schimbaţi produsele de îngrijire a părului şi pielii cu produse dermatocosmetice noncomedogenice. Stoarcerea coşurilor nu este deloc benefică şi poate face mai mult rău decât bine, crescând gradul de inflamaţie şi riscul de a rămâne cu cicatrici  permanente.

Spălatul excesiv şi gelurile exfoliante sunt, de asemenea, pe lista cauzelor. Spălatul excesiv cu săpunuri care conţin substanţe chimice agresive şi alcool nu fac decât să favorizeze apariţia acneei pentru că astfel pielea va secreta şi mai mult sebum pentru a compensa, astfel existând riscul crescut de apariţie a coşurilor. Si nu trebuie sa uitam de stres. Atunci când sunteţi stresaţi, organismul eliberează aşa-numitul hormon al stresului numit cortizol care poate favoriza hiperproducţia de uleiuri naturale ale glandelor sebacee.

Dezechilibrul hormonal (de exemplu: ciclul menstrual neregulat, sarcina, întreruperea administrării de anticoncepţionale orale etc.) poate fi un factor în apariția acestei boli, dar şi moştenirea genetică.

Diagnosticul precis, primul pas spre succes

În acest caz este esenţial să vă consultaţi cu un medic dermatolog pentru a vă oferi cele mai bune soluţii. În timpul consultatiei medicul dermatolog va efectua un examen clinic dermatologic, o anamneză amănunţită pentru a afla cât mai multe detalii despre istoricul afecţiunii, factorii care agravează acneea, tratamente folosite. E posibil la unii pacienţi medicul să solicite efectuarea unor analize (cultura din leziuni cutanate, un panel de hormoni, ecografie transvaginală). Pe baza tuturor acestor informaţii dermatologul vă recomandă un tratament adaptat, personalizat şi îl va ajusta în funcţie de evoluţie.

Tratamente laser ultraperformante in acnee

Terapia laser reprezintă o metodă modernă şi eficientă pentru tratamentul unei serii variate de afecţiuni.

„Rezultatele apar imediat după procedură, nu există reacţii adverse importante, vindecarea este rapidă, iar efectul se menţine mult timp”, spune dr Amalia Anghel, medic primar dermatolog.

Laserul are două acţiuni principale în tratamentul acneii active:

  • va reduce flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene
  • va reduce activitatea glandelor sebacee, acestea secretand sebuum în cantitate mai micî, mai fluid.

„Deoarece tratamentul nu afectează epidermul (stratul extern, protector al pielii) timpul de recuperare este scurt sau nu este necesar, faţă de alte lasere mai agresive”, precizează specialistul.

Protocolul cuprinde o serie de 4-6 şedinţe, spaţiate la 2 săptămani si pot fi integrate unor protocoale de tratament complexe. O şedinţă de tratament durează 30 minute, nu necesită anestezie, senzaţia de obicei în timpul procedurii este căldura, uşoare întepături. Spre deosebire de alte tratamente pentru acnee (peeling chimic, laser CO2 fractionat, microneedling) pacientul se poate întoarce la activităţile zilnice pentru ca pielea nu a fost afectată şi nu are nevoie de o perioadă de vindecare.

SURSA

Distribuie articolul: