Căsniciile fericite nu există din întâmplare. Ambii membri dintr-un mariaj trebuie să joace roluri active pentru a se asigura că relația lor funcționează bine. Își rezervă timp special pentru asta și se gândesc bine înainte să pornească o ceartă.

Potrivit Elle.ro, acestea sunt cei 9 pași pentru un mariaj fericit:

Amintește-ți să rămâi curioasă 

Dezvoltarea (în cuplu sau ca individ) implică riscuri. Riscul implică curiozitate. A fi curioși împreună poate să rezulte în experiențe de învățare care vă vor întări relația. În situații dificile, amândoi puteți învăța, iar în timpul acestui proces vă veți dezvolta. Amintește-ți că partenerul se poate schimba în timp, așa că un sens al curiozității împărtășit – și faptul că ești deschisă la schimbări – îți poate permite să indentifici modurile în care și tu te-ai schimbat.

Nu da vina pe partener 

Atunci când vrei să evidențiezi o problemă din cadrul relației, pune problema într-un mod care ilustrează cum te simți tu în opoziție cu acțiunile sale. Dacă te concentrezi doar să stabilești cine este vinovat, va părea că vrei doar să acuzi, iar el nu va mai auzi decât ceea ce va vrea. Este foarte important să începi aceste lucruri cu tine, deoarece critica este foarte dăunătoare comunicării.

Delimitează căsnicia de copii

Copiii sunt minunați. Totuși ar putea să vă distrugă relația dacă nu sunteți atenți. Este esențial să stabiliți granițe și rutine pentru a ajuta la prioritizarea căsniciei.

Trebuie să nu uitați să ieșiti la întâlniri, să mergeți în vacanțe care nu includ copiii și să faceți activități de cuplu. Foarte mulți părinți includ copiii în toate activitățile lor, iar acest fapt poate dăuna căsniciei și vieții de cuplu. Este ok să le spui nu din când în când copiilor și să te prioritizezi pe tine și pe partenerul tău.

Fii conștientă de toată munca invizibilă presupusă de o căsnicie 

Munca emoțională este cunoscută ca munca invizibilă necesară pentru a susține căsnicia. Managementul problemelor familiale tinde să cadă pe umerii soției, iar aceasta este adesea epuizată de ceea ce trebuie să facă.

Unul din cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să stabiliți un plan și să impărțiți sarcinile, pentru a vă asigura că niciunul dintre voi nu este nedreptățit și că fiecare poate să aibă timp pentru dezvoltarea sa personală. Dacă ambii parteneri știu ce vor și expun acest lucru, va fi mai ușor ca fiecare să își poată urmări scopul.

Ține un jurnal 

Toată lumea se enervează. Există multe moduri prin care poți face față emoțiilor tale. Unii aleg să spargă obiecte, în timp ce alții preferă să plângă cu capul în pernă. Managementul bun al emoțiilor este un lucru foarte productiv.

Una dintre cele mai bune metode este și cea mai simplă: ține un jurnal. Scrisul gândurilor ori de câte ori te simți nervoasă te va ajuta să scapi de emoțiile negative, dar îți va permite și să îți organizezi gândurile înainte de a intra într-o ceartă.

Atunci când suntem nervoși reacționăm impulsiv, iar scrierea unui jurnal poate ajuta la încetinirea acestor reacții. Dacă ne oprim pentru a ne scrie gândurile vom reuși să evităm comportamentele impulsive și ofensive.

Ai grijă la sentimentele partenerului 

Un mariaj fericit se bazează pe încredere, respect reciproc și siguranță. Dacă unul dintre parteneri nu simte că sentimentele sale sunt tratate cu respect, atunci relația se va strica într-un final. Invadarea emoțională este unul dintre lucrurile pe care le fac partenerii, uneori în mod accidental. Acest lucru presupune să desconsideri partenerul, implicând că este nebun sau spunând că nu știe nimic.

Când o persoană își exprimă sentimentele legate de partenerul său, acesta ar trebui să facă o alegere în legătură cu modul în care poate răspunde. Alegerea poate implica o conexiune cu partenerul, sau îl poate îndepărta pe acesta. Cheia este să reușești să recunoști aceste momente și să faci alegerea potrivită.

Ia-ți timpul necesar în cazul unei certe 

În timpul căsniciei, există multe motive mari de ceartă. Pentru a evita multe dintre ele este bine important să înțelegi că ai nevoie de câteva momente în care să te detașezi, să îți aduni gândurile și să eviți să spui ceva stupid sau ceva răutăcios. Faptul că alegi să ieși dintr-o ceartă nu înseamnă că încerci să eviți problema, ci că iei o gură de aer necesară pentru a nu face ceva ce poate înrăutăți situația.

Nu încerca să rezolvi fiecare problemă a căsniciei 

Atunci când partenerul se plânge de ziua sa, reacția imediată este să oferi o soluție pentru problema acestuia. Este greșit. Adesea, majoritatea oamenilor vor să fie auziți și au nevoie de empatie. Majoritatea se simt capabili să rezolve singuri problemele lor și au nevoie doar să aibă alături o persoană cu care să poată vorbi.

În loc să cauți mereu modalități de a repara problema, partenerii ar trebui să ia o pauză și să empatizeze cu jumătatea lor.

Fă-ți timp pentru sex 

Viața tinde să fie foarte ocupată, iar atunci când apar și copiii în peisaj, planurile voastre nu mai funcționează așa cum ar trebui. Acest lucru va face ca sexul spontan pe care îl făceați la început să dispară complet. Planificarea funcționează în orice context, așa că ați putea să programați și acest aspect. Puteți chema un babysitter și să vă luați puțin timp liber. Suprindeți-vă unul pe celălalt cu ceva nou.