De când a fost la o emisiune televizată din România, în care și-a demonstrat „talentul” în bucătărie, Cătălin Josan tot mai des postează pe pagina sa de Facebook, diferite rețete pe care le pregătește personal. Recent, interpretul a demonstrat cât de bine i-au ieșit falafelul, humusul și tabulele.

Falafelul este un fel de chifteluță preparată din năut condimentat sau boabe de fava. Reteța e originară din Egipt și e un fel de mâncare populară în Orientul Mijlociu.

De regulă, falafelul este servit într-o pâine gen pita, numita „lafa”. În multe țări, falafelul este un tip de mâncare care se vinde pe stradă sau în centre fast-food. În pită se mai adaugă, pe lângă chiftelele de falafel, salate, murături și tot felul de sosuri. În unele zone, chiftelele de falafel se servesc și de sine stătatoare. În timpul Ramadanului, sunt deseori parte la „iftar”, o masă care încheie postul zilnic, după lăsatul soarelui.

Iată rețeta pentru falafel:

500 de grame de năut uscat (nu din conservă – se dezintegrează în ulei);
1 legătură de pătrunjel;
mentă (opțional);
2 cepe medii;
5 căței de usturoi;
1 lămâie
1 linguriță de chimion (nu chimen!);
1 linguriță de bicarbonat;
2 lingurițe de sare;
1 linguriță de piper negru;
500ml ulei pentru prăjit;

1. Se lasă năutul la înmuiat în apă rece pentru 12-24h, după care se spală bine și se dă prin blender, împreună cu ceapa, usturoiul, pătrunjelul, menta (opțional). Se adaugă zeama de lămâie, chimionul, bicarbonatul, sarea și piperul și se amestecă bine.

2. Se formează chifteluțe puțin turtite și se prăjesc pe ambele părți în ulei bine încins, până când capătă o crustă rumenă.

Sfatul interpretului: „ Pentru „păcătoși”, merge bine cu sosul tzatziki”.

Distribuie articolul: