De fiecare dată când speli haine, alegi programele de spălare cu apă rece, cele de 30 sau 40 de grade. Probabil că te-ai întrebat măcar o dată pentru ce ai nevoie de programele de 60 sau 90 de grade. Răspunsul îl oferă casa-gradina.ro: pentru prosoape și așternuturi.

Poate se întâmplă ca zilele să treacă și tu să uiți să schimbi așternuturile, dar acest lucru ar trebui să schimbe după lecturarea acestui articol menit să îți explice care sunt bolile la care te expui dacă așternuturile tale nu sunt periodic igienizate. Când discutăm despre așternuturi, ne referim la tot ceea ce înseamnă cearceafuri, pilote, fețe de pernă (și chiar pernele în sine) sau păturile.

Știai că…

În așternurile tale se pot găsi mulți acarieni ce nu sunt vizibili ochiului liber? Pe timpul nopții, tu transpiri și lași printre așternuturile tale chiar și celule de piele moartă care reprezintă surse de dezvoltare pentru acești mici prădători. Trebuie să ai grijă să elimini aceste pericole deoarece te expui unor probleme de sănătate cum ar fi iritații ale pielii sau chiar boli respiratorii.

Toate așternuturile tale trebuiesc spălate la o temperatură de 60 de grade pentru a elimina aceste bacterii, iar în unele cazuri, ar fi de preferat să apelezi și la spălările mai lungi, la temperaturi de de 90 de grade (dacă e vorba despre așternuturi de pat albe).

Frecvența schimbării așternutului
Dacă poți, schimbă toate așternuturile săptămânal. Oricum ar fi, nu lăsa să treacă mai mult de două săptămâni. Dacă alegi să schimbi așternuturile de două ori pe lună, asigură-te că măcar fețele de pernă sunt schimbate săptămânal. Pe cât posibil, încearcă ca într-o mașină de spălat să pui doar așternuturi, chiar dacă mai ai prosoape sau lenjerie intimă ce necesită spălare. După ce s-au uscat, calcă așternuturile pentru a le steriliza.

Materialele așternuturilor

Bumbacul trebuie să fie prima opțiune spre care te îndrepți când cumperi noi lenjerii de pat. Atunci când optezi pentru așternuturi din materiale sintetice care sunt și colorate pe deasupra, te poți trezi dimineața și poți constata că nuanțele feței de pernă sunt acum pe tenul tău. De asemenea, fibrele sintetice favorizează dezvoltarea bacteriilor, pe când bumbacul este de o înaltă calitate și rezistă la temperaturi mai mari de spălare.

În ceea ce privește salteaua pe care dormi, încearcă să o cureți lunar și la începutul fiecărui anotimp, să o întorci pe partea cealaltă pentru a evita tasarea. Este recomandat să cumperi o saltea nouă cel puțin o dată la fiecare 10 ani.

Există soluții speciale pentru curățarea saltelei iar viața ei poate fi prelungită dacă folosești o husă pentru saltea specială. Poți opta pentru cearceaf cu elastic care se menține fix pe saltea, peste care vei folosi un alt cearceaf pe care să dormi.

Renunță la pernele cu puf în favoarea celor cu spumă. Asigură-te că ai mereu cel puțin două seturi de lenjerie curată în casă: una o vei folosi când o speli pe cea actuală iar cealaltă este bine să o ai în caz de urgențe. Evită obiceiuri ca mâncatul sau tăiatul unghiilor în pat pentru a nu crea un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor.

Distribuie articolul: