În Republica Moldova există 1689 de localități unde sunt deschise 1390 de farmacii. Totuși, distribuția lor nu este nici pe departe uniformă, majoritatea farmaciilor fiind amplasate în orașe și centre raionale. În cele aproape 1500 de sate, activează doar 427 de farmacii. Localitatea Zăicana din Criuleni, cu o populație de 1500 de locuitori, este unul din satele în care lipsește o farmacie. 

„Ne descurcăm, dar foarte greu. Așa palid, neputând, te urci și te duci să-ți iei medicamentele. Cel mai greu le este vârsnicilor mamelor cu copii pentru că medicul de familie scrie tratament și poți nu poți, trebuie să te duci ca să le procuri”, spune o localnică.

„Chiar și acum am nevoie de niște medicamente, dar la noi în sat nu este farmacie. Noi trebuie să ne ducem ori la Ciorescu, la Cricova, ori la Hrușova – satul vecin. Deja nu mai știm ce să facem, sincer. Sunt și bătrâni mulți care nu se pot duce nicăieri din satul acesta. Trebuie să aștepți rutiera care se pornește la o oră anumită. Mori acasă și gata”, spune îngrijorat un alt localnic.

În orele după-amiezii, microbuzul din localitate circulă de două ori. La ora 13 și la ora 16. În lipsa unui transport, unii localnici sunt nevoiți să apeleze la serviciile de taxi.

„Eu mă duc iată, în cârjă, numai eu știu cum mă duc și vin. Ar fi nevoie de o farmacie. Chiar dacă dau cu un leu mai mult, dar să știu că-i pe loc și nu mă duc cine știe unde. Trebuie să plătesc pentru drum mai mult de 60 de lei pentru o singură pastilă. Dar să-ți iei mult tot nu poți pentru că nu-ți ajunge pensia”, spune o pensionară care merge des la Chișinău să-și procure medicamente.

În prag de iarnă, localnicii își fac griji că nu vor putea ajunge la cea mai apropiată farmacie. „Sunt mulți locuitori sau puțini, toți au nevoie de farmacie, măcar că-s tineri sau în vârstă. Acum cât e vară mai merge, dar când e timp de iarnă, e tare greu. Noi ne străduim să avem medicamente în plus. Soția tot e cu tensiune mărită și dacă n-are ea medicamente , ia de la mine dacă n-am eu, iau de la ea. Ne ajutăm”, explică un alt localnic.

Farmacia din Zăicana s-a închis acum un an. În prezent, administrația locală este în căutarea unei soluții. „Da, la moment, în localitatea Zăicana este o problemă în ceea ce ține de faptul că nu avem o farmacie pe teritoriul satului. Este o problemă pentru oamenii în etate, pentru oamenii bătrâni, pentru familiile cu copii mici. Am încercat să menținem farmacia să lucreze, dar din motivul că nu este un specialist în domeniu, până acum nu este soluționată problema”, spune secretara Consiliului Local Zăicana, Iuliana Anghelici.

Deși există o necesitate stringentă de farmacii în sate, agenții economici ezită să investească în deschiderea lor. Motive sunt mai multe. Stanislav Popov, director marketing al unei rețele de farmacie explică „Un impediment în a deschide filiale în zona rurală este practic lipsa resurselor umane. Farmaciști este foarte complicat de găsit și de angajat în zona rurală. Înainte de a se face cifre economice se face o estimare a populației din zona respectivă, se face după categoria de vârstă, după numărul populației active și evident după solvabilitatea populației în această zonă.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății afirmă că muncesc cu Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (AMED) în vederea soluționării acestei probleme.

„Obiectivul principal al AMED este de a asigura accesibilitatea populației la medicamente. În acest context, noi ducem o evidență a satelor unde nu sunt farmacii și în curând o să venim cu niște soluții care ar contribui la deschiderea farmaciilor în localitățile rurale”, dă asigurări Vladislav Terr, consilier AMED.

Ministra Sănătății spune că problema necesită intervenții urgente. Pentru a compensa lipsa farmaciilor în sate, vor fi analizate și practicile internaționale. „Am înaintat această inițiativă legislativă pentru a crește indemnizația pentru tinerii specialiști care merg în zona rurală, inclusiv în centrele raionale, de la 40 de mii actual, până la 120 de mii începând cu anul viitor, dar problema nu este că ei nu vor să meargă acolo, problema este că noi nu avem dezvoltată această rețea de farmacii în zona rurală și noi avem în sarcină să o dezvoltăm. Este un subiect prioritar pentru mine personal”, afirmă Ala Nemerenco.

Responsabilii își propun să ajusteze legea cu privire la activitatea farmaceutică așa încât problema să fie soluționată în viitorul apropiat, totuși, un termen exact încă nu este stabilit.

Sursa: AGORA

 

Distribuie articolul: