Quiet book – este cartea senzorială gândită să-i țină ocupați pe copii cât mai mult timp. Este o carte interactivă cu ajutorul căreia picii învață lucruri noi jucându-se. Biblioteca municipală Bogdan Petriceicu Hasdeu a găzduit zilele trecute un atelier de confecționare a cărților senzoriale handmade.

Cărțile senzoriale reprezintă o invenție alternativă, educativă și personalizată pentru copii, create special pentru dezvoltarea motricii fine a acestora și testarea abilităților artistice ale mămicilor. Cartea este creată manual, e interactivă, iar copilul o descoperă prin atingere.

În felul acesta își dezvoltă simțurile și gândirea logică intrând în contact cu mai multe culori, forme și texturi. Copiii alături de părinți învață să facă noduri, să asambleze puzzle-uri, să încheie un nasture sau un fermoar, să descopere personaje interesante sau să învețe despre fenomenele naturii.

Crearea unei cărți este un proces minuțios și responsabil. Cartea începe cu o idee, care urmează să fie schițată pe hârtie, iar apoi transpusă pe material. Se decupează absolut toate detaliile și se asamblează, astfel încât acestea să fie mobile, ușor de lipit și dezlipit sau de schimbat cu locul.

Pentru a crea o carte senzorială handmade trebuie să ținem cont de câțiva pași importanți. În primul rând, înainte să începeți să meșteșugăriți o carte, trebuie să aveți deja o idee bine gândită și să fiți inspirați de aceasta. Ideea, totuși, trebuie să pornească de la interesele piciului și să implice lucruri care-l fac să fie curios și îi atrag atenția.

De asemenea, trebuie să luați în considerare și vârsta copilului. Astfel veți evita situațiile în care copilul ar fi dezamăgit deoarece cărțulia este prea simplă sau, din contra, pentru că nu o poate descifra. Schițați paginile pe care doriți să le realizați inițial pe hârtie și abia după pe stofă sau imprimați desenele pe care le-ați găsit în mediul online.

Colectați-vă din timp detaliile de care aveți nevoie pentru fiecare pagină și aranjați-le înainte de a coase toate paginile împreună. Și în final, nu uitați, că realizarea unei cărți senzoriale consumă mult timp și poate să vă facă dependenți de această ocupație!

Prețul unei asemenea cărți variază în funcție de complexitatea acesteia, de numărul de pagini, de numărul detaliilor și de idee în sine.

Still0330_00000

Daniela Vortolomei

Distribuie articolul: