E muncă de giuvaier să te aventurezi în a adormi, îmbrăca și fotografia bebeluși, iar Mirabela Ivanov a învățat să exceleze până la cele mai fine detalii. La nici 28 de ani, tânăra orheiancă se poate lăuda cu un stil aparte al fotografiei newborn, un stil inspirat de la fotografi de profil din Ucraina, Rusia și Australia. Deși, spune ea, doar momentul în care va deveni mamă o va ajuta să trăiască în totalitate starea potrivită, Mirabela își dedică sufletul și măiestria pentru a materializa cele mai frumoase amintiri din viața părinților și ale mămicilor în așteptare. Vă invităm să o cunoașteți și să aflați mici taine din spatele ședințelor foto cu ființe care au văzut lumina abia de câteva ori.

foto personala3Mirabela, îți mărturisim că te-am descoperit abia recent, însă chiar și așa, a fost imposibil să nu ne îndrăgostim. Când a început „relația” ta cu fotografia și camerele foto?

Vă mulțumesc tare mult pentru apreciere. Este foarte plăcut să știu că pozele mele trezesc emoții atât de frumoase. Relația mea cu fotografia a apărut ceva mai demult, însă eram mai mult în postură de „model”, dacă pot să-i spun așa.

Peste câțiva ani, mi-am dorit să văd cum e să fii de cealaltă parte a obiectivului și am început să-l asist la evenimente pe iubitul meu, Serghei, care este de meserie fotograf profesionist, iar astfel, relația mea cu aparatul de fotografiat a devenit mult mai apropiată.

DSC_9149-Edit

Visurile bebelușilor sunt ceea ce exprimi tu acum, prin fotografie. De ce anume acest tip de poze? Ce te atrage în relația cu micuții și cine sunt/trebuie să fie protagoniștii tăi?

Elmira Stefania-13De fotografia newborn m-am îndrăgostit pe neașteptate. În primăvara anului trecut, am văzut întâmplător niște fotografii pe internet și, involuntar, m-am gândit deja la cum le-aș face eu, ce accesorii aș folosi etc etc. Pe atunci eram însă foarte sceptică, presupuneam că nu voi reuși să lucrez cu copilași atât de micuți, nefiind încă părinte și neavând o anumită experiență. Din fericire, dorința de a încerca a fost mult mai mare decât îndoiala și mă bucur că am ales acest drum. Am avut toată susținerea și încurajarea omului drag și asta m-a motivat să trec peste toate temerile.

Decizia mea de a mă aventura în acest tip de fotografie a fost una foarte conștientă și aici mă refer la faptul că am investit foarte mult timp și resurse în cunoștințe și am învățat într-un fel sau altul de la cei mai buni fotografi newborn din străinatate.

Abia în august 2016 am avut prima mea ședință foto newborn. Câte emoții aveam, eram mai neîndemânatică, puțin neîncrezătoare, cu puține accesorii pe atunci, dar cu o dorință foarte mare, iar rezultatul a fost pe măsură. Acea primă ședință mi-a dat aripi și m-a motivat să continui ceea ce mi-am pus în gând. Protagoniștii mei sunt cei mai mici și cei mai scumpi copilași, care au tot viitorul în față.

Pentru mine este o adevărată onoare să creez aceste amintiri de neprețuit în primele zile de viață ale unui copil. Aceste momente nu se mai repetă, copiii nu vor mai fi atât de micuți, părinții au acea privire duioasă și încă nu realizează pe deplin că minunea din brațe este chiar a lor. Este un proces foarte frumos.

Acest tip de imagine ți-a deschis cu siguranță cărți legate de maternitate și arta de a fi mamă sau tată. Ce ai învățat despre femei, de când ai început să fotografiezi?

Este adevărat. Am citit foarte multe lucruri legate atât de maternitate, cât și de nou-născuți. Am aflat foarte multe lucruri utile și de la mămicile bebelușilor, de altfel. Despre arta de a fi mamă cred că voi învăța doar atunci când îmi voi ține în brațe copilul, pentru că este un lucru pe care trebuie să-l trăiești pentru a-l putea înțelege cu adevărat.

Despre femei am învățat că sunt foarte puternice și au atâta dragoste să le ofere celor mici, că ar putea doborî și munți pentru ei. E un sentiment de nedescris, care cu siguranță se vede și în poze. De multe ori, pozele cu părinții împreună cu bebe le editez în alb/negru, ca nuanțele de culoare să nu distragă atenția de la emoții.

Eu fac și ședințe foto cu burtică, iar încărcătura emoțională de la aceste ședințe, acea așteptare a părinților pentru prima întâlnire cu copilul, acea emoție pură se vede atât de bine în fotografii și te învață foarte multe despre cum ar trebui să arate o familie.

Ce ar trebui să știe un părinte, înainte de a participa, alături de micuțul său la o ședință foto newborn?

Anisia-7Părinții trebuie să știe că este important ca ședința foto să fie facută în primele 2 saptămîni de la nașterea copilului. Vârsta optimă este de 5-7 zile. Nu este un moft al fotografului, pur și simplu în această perioadă micuților le este comod să stea în cele mai drăguțe poziții. În plus, dorm mai îndelungat și mai profund. După 2 săptămîni, iar de multe ori și mai devreme, deja apar colicile, copiii sunt mai alerți și este mai complicat de a obține un rezultat optim.

Părinții trebuie să mai știe că nu pot rezulta foarte multe poze în urma ședinței newborn. Cele mai reușite 20-30 fotografii retușate detaliat sunt mai mult decât suficiente și acest lucru este o practică internațională. De fapt, majoritatea fotografilor newborn oferă 20 de fotografii și acest lucru este absolut normal.

Ședința poate dura 2-5 ore, așa că părinții trebuie să fie și ei înarmați cu răbdare. În ceea ce privește articolele folosite în cadrul ședinței, am deja un arsenal impunător de recuzită și accesorii, majoritatea fiind comandate de peste hotare, de aceea părinții au de unde alege. Am doar o problemă: nu mă pot abține când văd un accesoriu frumos, colecția se suplinește constant. Uneori caut cu zilele până găsesc ceva care-mi place.

Părinții mai trebuie să știe că eu pregătesc un mediu optim pentru ședință și folosesc doar recuzită și accesorii sigure și calitative. Niciodată nu voi risca să obțin o poză mai neobișnuită dacă aceasta implică vreun risc pentru copil. Siguranța și confortul copilului sunt regula nr. 1!

Backstage

Există cu siguranță anumite secrete legate de somnul micuților. Cum îi „vrăjești” și îi convingi să stea cuminței în cuferele lor, în timpul ședințelor foto?

Nu aș spune că sunt secrete, mai degrabă iscusință și fooooarte multă răbdare. Din lucrurile care facilitează oarecum procesul de adormire este așa-numitul „white noise”, pe care foarte mulți fotografi îl folosesc prin intermediul aplicațiilor pe telefon. Eu prefer baby shusher-ul, ca să nu țin telefonul aproape de copii.

Deși nu toți copilașii reacționează la acest sunet și deseori facem haz cu părinții, pentru că adorm ei mai repede cu zgomotul decât cei micuți. În rest, odată cu experiența acumulată, am învățat cum să-i liniștesc pe cei mici, am învățat să înțeleg când vor să mănânce, când nu le este comod într-o anumită poziție. Cred că cel mai mare secret este totuși răbdarea, deoarece totul este foarte individual. Toți copilașii sunt atât de diferiți și necesită o abordare individuală.

Mărturisește-ne experiența promovării identității tale pe Facebook și a feedback-ului pe care îl primești din partea internauților. Ce recomandare ai lăsa potențialilor fotografi în acest sens?

Am creat pagina pe Facebook îndată după prima ședință din august. Numărul persoanelor care urmăresc pagina crește treptat și mă bucur enorm că lucrul meu este apreciat și că există interes față de acest tip de fotografie. Feedback-ul primit este foarte important pentru mine.

De fapt, amintirea cu care rămâne familia de pe urma ședinței este pentru mine cea mai importantă realizare, iar atunci când părinții scriu cuvinte atât de calde, acest lucru este cea mai mare recompensă și motivație pentru a crea în continuare. Nu știu dacă sunt eu persoana potrivită pentru a oferi recomandări cuiva în acest sens. Pur și simplu, cred că pagina trebuie să aibă conținut de calitate și să vă reprezinte. În rest, muncă și autoperfecționare continuă, care este valabilă pentru orice domeniu, mai ales dacă acesta presupune un proces creativ.

Anisia-13

Nu am cunoscut fotografi care să nu fie îndrăgostiți de călătorie. Ce colțuri ale lumii ai reușit să explorezi și încotro te cheamă inima?

Nu pot să mă laud cu foarte multe călătorii, din păcate. La capitolul dat, am foarte multe de recuperat. Am vizitat Austria, Ungaria, Ucraina, Romania, Germania, Turcia și SUA. Sunt foarte multe țări pe care vreau să le explorez, iar primele pe listă sunt Italia, Spania și Olanda. Sper să o fac în timpul apropiat.

foto personala

Și fotografii au fotografii lor. Cine, dintre profesioniști, te inspiră și a reușit să-ți furnizeze secrete și suficient curaj, pentru a străluci în carieră?

În începuturile mele, cel mai mult m-a ajutat iubitul meu, Serghei. El m-a învățat și continuă să mă învețe foarte multe lucruri, având o experiență pe măsură și fiind foarte talentat în arta fotografiei. El m-a încurajat să încerc și m-a ajutat ori de câte ori am avut nevoie. De la el vine de altfel și cea mai multă critică, constructivă bineînțeles.

Dacă este să vorbim despre fotografi newborn, cel mai mult mă inspiră fotografii din Rusia, Ucraina și Australia. În aceste țări, fotografia newborn este mult mai dezvoltată și este și firesc să fie la un alt nivel. După cum am menționat și anterior, am învățat o mare parte din ceea ce știu de la fotografi foarte buni în domeniu.

Am participat, în septembrie, în cadrul unui masterclass la Kiev, unde am învățat multe lucruri utile. Mai apoi am investit într-o carte a unui renumit fotograf din Rusia, care m-a ajutat mult să înțeleg mai multe particularități ale meseriei. Am urmărit și un masterclass al unui fotograf din Australia, care de asemenea m-a ajutat să înțeleg mult mai bine, ce și cum se face. Sunt încă la început de drum, dar am reușit să creez atâtea amintiri frumoase și acest lucru mă motivează să mă autoperfecționez continuu, pentru că este încă foarte mult de învățat.

Cei care te văd pentru prima oară, inițial au confuzia că ești modelul, și nu fotografa Mirabela Ivanov. Din ce se alimentează frumusețea ta?

Mulțumesc. Tot meritul este al fotografului Serghei Petcoglo. Eu nu sunt nicidecum un model, dar el reușește cumva să mă surprindă altfel, așa cum mă vede el. Cred că frumusețea fiecărui om se alimentează din interior și cel mai mult contează cine suntem ca și oameni. Un om bun va fi întotdeauna un om frumos și sper că acest lucru se referă și la mine.

foto personala1

Pentru că suntem abia la început de 2017, te rugăm să ne dezvălui ce visuri sunt ascunse în inima ta și ce planifici să realizezi în mod special în următoarele luni.

În plan profesional, trebuie să recunosc că îmi doresc foarte mult ca fotografia newborn să se bucure de aceeași popularitate ca și în alte țări. Îmi doresc ca părinții să aibă mai puține superstiții și să nu rateze ocazia să creeze niște amintiri absolut superbe cu micuții lor. Am mai multe planuri pentru acest an, toate fiind legate de creație.

Cei care mă cunosc mai bine, știu că am o pasiune aparte și pentru designul vestimentar, pe care sper să o materializez în acest an și, cel mai probabil, primele ținute vor fi exclusive pentru micii protagoniști ai ședințelor foto newborn.

Îți urăm un an plin de realizări și nu uita că un gând scris e și mai capabil de a se materializa. Îți mulțumim pentru acest interviu.

Foto: Mirabela Ivanov Newborn Dreams Photography