Blogger-ul rus, Mike Nimoff a atins unul dintre cele mai sensibile, dar actuale subiecte ale verii: înecul. Care sunt de fapt primele semne care te ajută să înțelegi că o persoană este pe cale să se înece, cum arată aceasta și de ce, deseori, acest proces decurge „în liniște”. 

„Atunci când fiul nostru se îneca, eu stăteam alături de bazin, mă uitam la el și-mi savuram cocktail-ul!”, a început istorisirea, Mike Nimoff.

„Era prima noastră oră de odihnă în hotelul respectiv. Era și soția alături, iar într-o secundă aceasta și-a lăsat băutura și a sărit în bazin, scufundându-se în apă. Peste câteva secunde am înțeles și eu. S-a constat că, un bazin, aparent, pentru copii, la un moment dat se transforma într-un bazin adânc, potrivit pentru cei maturi și periculos pentru cei mici.

(La fel și eu, în copilărie, eram pe cale să mă înec într-un bazin pentru copii, în tot acel timp tatăl meu se uita la mine. Am avut noroc de salvatorul care a fost alături în momentul potrivit.)

Mike Nimoff mai povestește despre încă un caz, la fel de înfiorător. În timp ce o familie se bălăcea vesel în apă, au observat, brusc, cum spre ei se îndreaptă salvatorul. Acesta înota rapid de parcă unul din ei s-ar fi aflat în pericol. Bărbatul a privit la soția lui nedumerit, iar apoi i-a strigat salvatorului „Este tot în regulă cu noi, suntem bine!”. Multă veselie și bălăceală în apă, iar salvatorul continua să se îndrepte rapid spre ei. „La o parte!”, le-a strigat salvatorul. Trei metri în spatele bărbatului, se afla fetița lui de 9 ani care era cât pe ce să se înece fără ca să producă mare gălăgie. „Tăticule!”, a strigat aceasta absolut pierdută, după ce salvatorul a scăpat-o de la moarte.

Cum de salvatorul a observat-o iar părinții care se aflau la 3 metri distanță nu au observat și auzit nimic…? O întrebare care, în mod normal, apare la fiecare. Nimoff explică în felul următor:

Atunci când omul se îneacă, acesta nu produce sunete pătrunzătoare și nici nu țipă așa cum ne-am obișnuit să credem. Un salvator, însă cunoaște acest lucru. Iar atât timp cât marea majoritate ajung să se relaxeze lângă „apă” măcar o dată pe an, fiecare dintre noi ar trebui să fie informat despre care sunt, de fapt, primele și cele mai evidente semne care vorbesc despre înecul unui om. Atunci când omul începe să se înece, rareori acesta produce oarecare sunete. Fluturări din mâini, stropi de apă și țipete, asta vedem la televizor când se joacă o scenă de înec, în realitate omul când se îneacă o face „în liniște””, povestește acesta.

În schimb, iată cum arată și cum se comportă un om care este pe cale să se înece:

1. Un om care se îneacă, fizic nu este în stare să strige pentru ajutor. Sistemul respirator are o opțiune prioritară: respirația. Graiul este o funcție secundară. Ca să fie posibilă realizarea funcției nr. 2, trebuie să se realizeze mai întâi de toate funcția nr. 1. Iată de ce în timpul înecului omul nu are posibilitate fizică să rostească sunete.

2. Atunci când un om se îneacă, gura acestuia este o parte de timp sub apă. Iar când acesta reușește să se ridice la suprafață are timp pentru a lua încă o gură de aer, iar apoi iarăși este tras sub apă. Acest proces se întâmplă în numeroase rânduri.

3. Oamenii care se îneacă nu pot ridica mâinile sus ca să ceară ajutor. Mâinile acestora, instinctiv sunt îndreptate lateral ca să împingă apa. Aceste acțiuni îi ajută să se ridice la suprafață pentru a lua aer.

4. Din cauza panicii de care sunt cuprinși, oamenii care se îneacă nu sunt în stare să-și controleze mișcările. În încercările de a se menține la suprafața apei, aceștia fiziologic nu sunt în stare să realizeze mișcări conștiente care ar putea să le salveze viața. 

5. De la începutul până la sfârșitul înecului corpul persoanei se află în poziție verticală, fără un ajutor substanțial din partea picioarelor. Dacă salvatorul nu observă la timp o persoană care se îneacă, aceasta va fi în stare să se mențină la suprafață de la 20 de secunde până la 60, după care se va scufunda sub apă.

Semne care te ajută să identifici un om pe cale de înec:

  • Capul victimei este cufundat în apă, iar gura este chiar la suprafață;
  • Capul este aruncat înapoi, gura deschisă;
  • Ochii sunt sticloși, goi deloc focusați;
  • Ochii victimei sunt închiși;
  • Părul acoperă fruntea sau ochii;
  • Victima este în poziție verticală în apă, fără a face mișcări din picioare;
  • Victima respiră în ritm alert și superficial, trage aerul cu gura;
  • Încercă să înoate într-o anumită direcție, dar fără rost;
  • Încercă să se poziționeze pe spate

Sursa: Facebook 

Distribuie articolul: